Waardering ****
De in 1954 geboren Don Winslow is opgegroeid in Perryville. Hij studeerde af in de Afrikaanse geschiedenis maar ging later terug naar school en behaalde ook nog een master in militaire geschiedenis. In 1991 verscheen zijn debuut A cool breeze in the underground waarna 7 jaar later zijn bestseller The death and live of Bobby Z uitkwam en hij volledig schrijver kon worden. Deze laatste werd 10 jaar later verfilmd. Ook verschenen later zijn boeken Lek (****) in 2017 en De Grens (****)in 2019 als afsluiting van de trilogie The power of the dog en het wel vertaalde Het Kartel.
In Dogtown woont, werkt en leeft de 29 jarige Danny Ryan met zijn vrouw Terri. Terri, dochter van een maffiabaas van de Ierse tak komt uit een gezin van 4 kinderen. Danny is de zoon van één van de eerdere leiders, die nu geen rol van betekenis meer speelt. Hij droomt van een ander leven, terwijl hij zijn werk doet en af en toe klusjes opknapt voor het Ierse misdaadsyndicaat. In de vrede die er heerst tussen hen en de Italiaanse tak heerst er een onderlinge vriendschap van jongen die elkaar al jaren kennen. Totdat die ene vrouw de verhoudingen verstoort en er een rivaliserende oorlog uitbreekt.
De opvallende kleuren van de cover trekken de aandacht al kun je er niet direct aan zien wat voor verhaal je kan verwachten en waar het zich afspeelt. De tekst op de achterflap maakt dat gelukkig wel direct duidelijk.
Het eerste hoofdstuk maakt direct duidelijk dat er wat staat te gebeuren en ook wie daar de oorzaak van zal zijn. Vanuit het plot van de alwetende verteller, die vooral vanuit het perspectief van Danny het plot werd verteld wordt je meegenomen richting dat ene moment, dat kantelpunt van een vriendschap. In het eerste deel neemt Winslow de lezer vooral mee in de wijze waarop de zaken in Dogtown geregeld zijn. Wie heeft de macht, hoe liggen de verhoudingen en wie trekt aan welke touwtjes wordt gedetailleerd uiteengezet door de auteur, terwijl we vooral ook door de gedachten van Danny weer te geven zijn kijk op de hele zaak te weten komen. Ondanks de uitgebreide uitweidingen van Winslow, die de vaart wat uit het plot halen, weet hij zo’n intrigerend verhaal neer te zetten dat je wel moet blijven lezen. Het beeld wat hij schetst van het leven in die tijd en binnen de maffia komt geloofwaardig over en maakt dat je je in die tijd kan wanen.
Winslow weet zijn hoofdpersonages voldoende te beschrijven om ze tot leven te brengen, je weet als lezer wie welke zwakke plek heeft maar zeker ook waarom ze bepaalde keuzes maken en wanneer dat vanuit hunzelf als persoon is of bepaald wordt door de rol die ze in de hun syndicaat hebben of juist willen bereiken. Doordat er ook delen verteld worden vanuit de andere personages, in de andere syndicaten, krijg je als lezer een allround beeld van de onderlinge strijd en dat is absoluut een pluspunt.
Wanneer je op zoek bent naar een hele hoge spanningsboog met veel onverwachte wendingen kom je met dit startdeel van de trilogie niet echt aan je trekken. Wat Stad in brand wel te bieden heeft is een intrigerend verhaal over het leven in en rondom de Ierse en Italiaanse misdaadsyndicaten in de jaren 80 en 90 in de Verenigde staten, waarin de onderlinge spanning voldoende aanwezig is om geboeid te blijven lezen en het dichtslaan uit te kijken naar het 2de deel.
www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.
Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu