U bent hier

Waal, Simon de - Nemesis

Waardering ***

Simon de waal is een gevierd auteur en heeft al vele scenario’s en boeken op zijn naam staan. Zijn ervaring komt mede uit zijn werk als rechercheur zware misdaad. Nemesis is zijn meest recent verschenen thriller. De Waal laat zijn thrillers altijd lang in zijn hoofd ronddwalen, tot het helemaal klaar is. Pas dan start hij met schrijven en heeft het gehele boek dan ook vrij vlot op papier. Zijn doel met zijn boeken is mensen raken, vermaken en iets zo mooi en intrigerend mogelijk opschrijven (bron https://www.hebban.nl/artikelen/simon-de-waal-man-van-vakjes). Nemesis is gelezen en gerecenseerd in het kader van de leesclub op Hebban, waarbij een zeer actieve Simon de Waal kritische vragen beantwoordde en een kijkje gaf in zijn schrijverskeuken (bron https://www.hebban.nl/spot/leesclub-nemesis ).

In haar woning wordt een getuige vermoord waarna de man en kinderen van officier van justitie Sylvia onder bescherming komen te staan op een geheime plek. De dreiging voor Sylvia gaat echter hiermee niet weg en als recent daarna een rechercheur van haar team omkomt bij een aanslag, besluit het team het onderzoek in eigen hand te nemen. De regels en wetten waar zij aan gebonden zijn, vervagen steeds verder.

De cover van Nemesis is donker en toont een ME helm, een wapenstok en een geweer op een glimmend zilverblauwe kaft. Hiermee valt hij zeker op in de boekhandel. De gebruikte afbeelding past niet helemaal goed bij het verhaal, dat minder heftig is dan deze afbeelding doet vermoeden. Op de achterflap staat een intrigerende tekst over de inhoud die je als lezer nieuwsgierig maakt naar het verhaal dat je te wachten staat met daarnaast een krachtige foto van de Waal. De heftige proloog waarmee Nemesis opent trekt je als lezer direct het boek in en maakt je nieuwsgierig naar wat er nog volgt. De plotwendingen zijn geloofwaardig echter zijn minder heftig dan de cover doet vermoeden. Bij momenten piekt de spanning in Nemesis echter er is geen sprake van een constant hoge spanning. De Waal diept zijn personages niet uit, hij heeft ieder personage vorm gegeven aan de hand van één kernwoord en gezamenlijk vormen zij dan een team waarin alle karaktereigenschappen een rol hebben. Hierdoor laat hij het volledig aan de lezer over om zich een beeld te vormen en dat moet je als lezer maar net prettig vinden. In de laatste pagina’s van het boek trakteert de Waal nog even op wat flinke actiescènes meer helaas is het open einde wel wat onbevredigend. Toch weet de Waal met Nemesis een boek neer te zetten dat leest als een trein en met scenes die zeer geschikt lijken voor het beeld word je als lezer absoluut vermaakt. Nemesis is een boeiende thriller en zeker de moeite van het lezen waard.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu