U bent hier

Verhoeven, Marijke - Vervlogen

Waardering ****

Voordat Verhoeven zich volledig op het schrijven richtte werkte ze in de evenementen branche. Ze maakte de keus haar dagen zo in te richten dat ze een volledig boek zou kunnen schrijven maar mist hierdoor soms wel het directe contact met collega’s. Met enkele jaren schrijfervaring op zak is Verhoeven gegroeid in haar schrijfstijl waarbij ze onder andere leerde meer uit te gaan van “Show, don’t tell”. De keuze voor thrillers met een romantische touch komt vanuit haar eigen leeservaringen met boeken van Nora Roberts en het feit dat er al van jongs af aan verhalen in haar hoofd zaten die goed binnen dit genre pasten (bron https://bookstamel.com/2020/02/19/interview-met-marijke-verhoeven/). Naast haar nieuwste boek Vervlogen uitgegeven door Crimecompagnie verschenen eerder al een flink aantal boeken van haar hand waaronder Onder Invloed **** en een kort verhaal in de bundel Waan je in een andere wereld ****.

De verdwijning van haar oudere zus, toen Claire 9 jaar oud was, heeft haar leven sindsdien enorm beïnvloedt. Wanneer ze 30 jaar later een briefje met een verontschuldiging in handen krijgt ziet Claire geen andere mogelijkheid dan te achterhalen wat er met haar zus gebeurt is. Met de tijd verstrijkt echter ook het geheugen dus is het maar de vraag of nog te achterhalen valt wat er die fatale zomervakantie is gebeurd.

De vrolijke cover brengt een vakantiegevoel met zich mee, het is vooral de tekst op de cover die duidelijk maakt dat er een spannend boek voor je ligt. De duidelijke Crimecompagnie signatuur is zichtbaar op de onderste rand van de cover met de bekende roze band met witte letters.
De proloog waar mee gestart wordt maakt duidelijk dat er in ieder geval iets opgelost gaat worden, al is dan nog onduidelijk wie er gevonden is. Verhoeven heeft er voor gekozen om zowel het verhaal van 1991 als het heden te vertellen. Vanuit het perspectief van hoofdpersonage Claire van Klinken word je als lezer meegenomen naar die laatste vakantie met het gezin en leer je hen kennen door de ogen van de dan 9-jarige Claire. Een rustig meisje dat zich laat manipuleren door haar oudere gemene zus, afgewezen lijkt te worden door een moeder die vooral bezig is met de dingen om haar heen en een lieve vader die ook zijn eigen gang lijkt te gaan. De warmte die ze vindt in de vriendschap met Kasper en zijn familie maken dat je haar ook bij momenten ziet opbloeien. Door de afwisseling naar het heden krijg je slechts mondjesmaat stukjes van de puzzel van 1991 en die maken dat je als lezer mee kan blijven rechercheren over wat er gebeurt zou kunnen zijn.
Naast Claire spelen, in het heden, haar vriend en psycholoog Herman en jeugdvriend Kasper een belangrijk rol. Herman is de vriend van Claire maar door zijn uitlatingen lijkt hij vaak meer hulpverlener te zijn. Kasper wordt meer neergezet als de knappe vent waar iedereen graag een beschuitje mee wil lezen. De romantische touch die Verhoeven aan haar thrillers meegeeft speelt zich logischerwijs af rondom Claire en brengt wat leven in de brouwerij.
Daarnaast is er een plot rondom de verdwijning van Claire haar oudere zus, waarbij ze op zoek gaat naar wat er toen gebeurt is. Verhoeven weet de lijntjes tussen heden en verleden stukje bij stukje met elkaar te verbinden, waarbij ze de lezer aan de pagina’s weet te binden. De spanning is aanwezig maar blijft lange tijd op eenzelfde niveau en pas tegen het einde wanneer alle eindjes samenkomen neemt de spanning fors toe en is het niet meer mogelijk Vervlogen nog neer te leggen tot de laatste pagina is dichtgeslagen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu