U bent hier

Verhoeven, Marijke - Onder invloed

 

Waardering ****

Auteur Marijke Verhoeven, nu al enkele jaren verbonden aan uitgeverij CrimeCompagnie, schrijft al haar hele leven. Ze combineert spanning met romantiek, iets waar ze zelf ook graag over leest. Na een burn-out, waarin er in haar hoofd vrijwel geen ruimte was voor een verhaal, kreeg ze van haar uitgever het advies om haar eerste drie boeken die eerder verschenen bij Uitgeverij Elikser te herschrijven en zo ligt nu Onder Invloed op de tafel, het boek waar ze ooit mee debuteerde (bron https://bookstamel.com/2020/02/19/interview-met-marijke-verhoeven/.)

Na het vertrek van haar man moet blijft Emma met haar 2 kinderen achter. Om het gezin te laten draaien en de schulden af te lossen werkt Emma alle uren in het hotel, in verschillende functies, die ze maar krijgen kan. Maar dan krijgt ze een aanbod om haar financiële positie drastisch te verbeteren, wat Emma haar grenzen doet verleggen. Echter blijkt dit niet alleen maar voordelig te zijn.

De nieuwe cover die de heruitgave van Onder invloed siert trekt weliswaar de aandacht in de boekhandel door de lichte kleursetting maar lijkt niet direct een link met de inhoud van het boek te hebben. De vraag “Hoe ver zou jij gaan als je echt wanhopig bent” is aansprekend en zet wel direct de toon voor het verhaal. Hoofdpersonage Emma is een aansprekende vrouw waarin menig lezeres zichzelf of een vriendin wel zou kunnen herkennen. Ze pakt alles aan wat ze maar kan om voor haar kinderen te zorgen, onderwijl zichzelf wegcijferend. Het continue schuldgevoel dat haar plaagt en de keuzes die ze maakt op het moment dat er ineens wel even wat geld is, zijn zeer herkenbaar beschreven. De chemie tussen haar en haar collega David komt geloofwaardig over en ook de manier waarop dit onder collega’s besproken wordt zal menig lezer zelf ook wel eens ervaren hebben. De spannende plot die Verhoeven in haar boek heeft verwerkt begint al vrij vlot wanneer Emma een aanbod krijgt om geld te verdienen en je aan alles voelt dat dit geen zuivere koffie zal zijn. Vanaf het moment dat Emma haar keuzes maakt neemt de spanning toe en wordt het lastiger om het boek weg te leggen. Door Verhoeven haar prettige en vlotte schrijfstijl is de heruitgave van het debuut Onder invloed absoluut de moeite van het leven waard.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu