U bent hier

Valtonen, Jussi - Ze weten niet wat ze doen

Waardering ****

Jussi Valtonen brengt met Ze weten niet wat ze doen zijn eerste boek naar Nederland. Hij schreef al eerder zowel een wetenschappelijk boek als literaire werken, maar deze zijn niet vertaald. Ze weten niet wat ze doen heeft in Finland de belangrijkste literaire prijs ontvangen, de Finlandia-Palkinto. Valtonen vertelt over dit boek dat het in basis was geschreven als een kort verhaal, waar al een einde aan zat, echter de hoofdpersonages bleven maar door zijn hoofd spoken. Toen hij zich realiseerde dat hij best over beide levens zou kunnen schrijven, in combinatie met hun opgroeiende zoon, was zijn roman geboren (http://www.ahlbackagency.com/uncategorized/2015/05/interview-with-finlandia-prize-winner-and-internationally-praised-jussi-valtonen/ ).

Neurowetenschapper Joe Chayefski en Alina leren elkaar kennen op een congres en Joe vertrekt naar Finland voor een leven samen met Alina. Als hun relatie niet blijkt te werken laat Joe Alina achter met hun dan bijna 1- jaar oud zijnde zoon en vertrekt terug naar de Verenigde staten. Jaren later wordt Joe geconfronteerd met dieren-activisten die zijn leven overhoop gooien door in te breken in zijn kantoor en problemen te veroorzaken bij hem thuis. Na een telefoontje van Alina ontstaat het vermoeden dat Joe zijn, dan twintig jaar oude, zoon Samuel hierbij betrokken is. Als Joe dan ook nog ontdekt dat een marketingbedrijf zijn dochter manipuleert om psychoactieve middelen te gebruiken staat zijn leven helemaal op zijn kop.

Valtonen heeft een indrukwekkende roman afgeleverd, die veel kanten van het moderne leven laat zien. De wijze waarop marketing via jongeren plaatsvindt is heftig en confronterend; zo veel invloed als men heeft op en via jongeren. De technologie die Valtonen beschrijft is er gelukkig nog niet, maar zou wel eens enorme gevolgen kunnen hebben als het eenmaal beschikbaar komt. Met zijn personages weet Valtonen zijn roman echt tot leven te laten komen. Zeker Joe Chayefski leer je als lezer goed kennen en je krijgt ook begrip voor de wijze waarop hij probeert zich staande de houden. Wat tevens goed is uitgediept is de wijze waarop je als ouder met je houding en hetgeen je zegt effect hebt op jouw kinderen en de keuzes die zij maken of de ideeën die bij hen ontstaan. Met wisselende perspectieven en sprongen in de tijd weet Valtonen de lezer geboeid te houden totdat de verschillende verhaallijnen samenkomen. En uiteindelijk blijkt dan alsnog weer dat het verhaal anders in elkaar zit dan gedacht. Eigen beleving en perspectief spelen door het verhaal heen een enorm grote rol en hebben invloed op alles wat er gebeurt. Al met al een intrigerende en soms ietwat satirische kijk op hoe wij als mensen op deze aardbol samen leven; een zeer boeiende roman.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu