U bent hier

Tuomainen, Antti - De genezer

Waardering **

Met De genezer bracht Annti Tuomainen zijn Nederlandse debuut uit. Deze Finse auteur, die al verscheidene titels op zijn naam heeft staan, was voor hij in 2007 startte met schrijven een tekstschrijver voor reclames. Hij schreef ondertussen 3 titels en won voor zijn derde, de genezer, de award voor Beste Finse misdaadroman 2011.

De genezer speelt zich af in een post - apocalyptisch Helsinki, dat net als de rest van de wereld op zijn einde loopt. Tapani, dichter, heeft al in 24 uur niks van zijn vrouw Johanna, journaliste, gehoord en dat is voor hem onverklaarbaar. Aangezien de politie geen actie onderneemt gaat Tapani zelf op onderzoek uit en stort zich in het mistroostige Helsinki. Zijn zoektocht voert hem langs haar werk, hun vrienden, oude kroegen en donkere panden, terwijl hij langzaamaan dingen te weten komt over het verleden van zijn vrouw. Maar wil hij dat allemaal wel weten?

De genezer wordt uitgegeven als een misdaadroman maar ook staat er op de kaft dat het gaat om een literaire thriller. En hoewel Tuomainen’s schrijven zeker literair valt te noemen, is enige spanning ver te zoeken. De hoofdpersonen in het boek blijven redelijk oppervlakkig en zelfs Tapani leer je als lezer niet bijzonder goed kennen. Met duizelingwekkende hoeveelheden straatnamen loodst Tuomainen de lezer door Helsinki en hoewel deze informatie vast zal blijken te kloppen, lijkt het weinig bij te dragen aan het verhaal op zich. Halverwege komen er enkele plotwendingen bijna uit de lucht vallen en hoe prettig onverwachtse wendingen ook kunnen zijn ze moeten wel te volgen blijven. Na 205 pagina’s blijft er een knagend gevoel hangen over wat er zich nu eigenlijk heeft afgespeeld en welke relatie alles en iedereen tot elkaar heeft. Helaas voor Tuomainen, maar een vervolg zal mijn leesplank nooit halen.

 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu