U bent hier

Toes & Hoeps - Het hoogste bod

Waardering ***

Toes & Hoeps vormen een internationaal schrijversduo, ontstaan in 2007 tijdens een samenwerkingsproject van verscheidene Nederlandse en Duitse musea. Beiden waren al gevierd auteur voor hun wegen kruisten. Hun eerste gezamenlijke titel Kunst zonder genade wist direct een Gouden Strop nominatie in de wacht te slepen en ook hun tweede boek Het leugenarchief werd goed ontvangen. Met Het hoogste bod schreven zijn hun derde gezamenlijke titel.

Als vlak na een kunstveiling het schilderij, dat voor een legendarisch bedrag verkocht is, geroofd wordt, laat Robert Patati daarbij bijna het leven. De kunstreparateur en begeleider van het schilderij ontkomt nog net aan een naderende trein. Tegelijkertijd brand het laboratorium van familiebedrijf Roeder af, terwijl zij net hun kostbare Magritte verkocht hebben. Mickey Spijker, ex-politievrouw, krijgt de ondankbare taak om te onderzoeken of er een samenhang is tussen beide misdrijven.

De onderlinge spanningen die spelen tussen broer en zus bespoedigen het onderzoek geenszins, terwijl daarnaast ook nog gezocht moet worden naar samenwerking tussen Duitse en Nederlandse politie. Terwijl de gebeurtenissen elkaar in rap tempo opvolgen moet Patati zijn naam als kunstreparateur zien waar te maken.

Toes & Hoeps weten een spannende verhaal neer te zetten waarin vooral de onderliggende verhoudingen goed uitgewerkt worden. De verrassende wendingen houden de aandacht van de lezer erbij, waarbij zij bij enkele momenten wel erg de grenzen van het geloofwaardige opzoeken als het gaat om actiescènes. Een absoluut pluspunt is hun kennis van kunst en reparatie daarvan, dat gedeelte is zelfs voor de leek boeiend en goed te volgen. Het hoogste bod kent vaart en spanning en bied vermaak tot het eind.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu