Thermen – loze vakantie?

In mijn vakanties is er altijd weinig sprake van sauna, doordat mijn vriend daar absoluut geen fan van is. Dus een dagje lekker ontspannen en genieten is in mijn vakantie zeker niet aan de orde. Toch was er deze vakantie een bezoekje aan de Thermen dat op de agenda stond en vriendlief had beloofd mee te gaan bij dit bezoek. De thermen die wij bezocht hebben staat in Heerlen, een thermen die alleen volledig gekleed bezocht kan worden welteverstaan. Thermen Heerlen is het museum dat gebouwd is over het badhuis uit de Romeinse tijd dat daar is opgegraven.  Al in 1940 werd dit badhuis voor het eerst ontdekt, maar doordat er geen geld was heeft het nog tot 1975 geduurd voordat dit museum gebouwd werd.

De huidige saunacomplexen hebben veel weg van de vroegere thermen zoals die welke in het museum te zien is. Het meest opvallende verschil is echter wel de weinige keus qua sauna’s die er toentertijd was in vergelijking met soms wel 10 verschillende sauna’s bij een groot complex tegenwoordig. Toch heeft de sauna door de jaren heen zijn functie behouden; een plek om te ontspannen. In het museum is het badhuis te bekijken vanaf een brug, waarbij er met behulp van een geluid en lichtshow door pottenbakker Lucius uitleg wordt gegeven over wat er te doen is. Ook kan je er omheen wandelen.  Qua grootte is het vergelijkbaar met een kleine sauna, want de afmetingen zijn slechts 50m bij 50 meter.  In het Romeinse badhuis kun je genieten van een stoombad, een hete sauna, dompelbaden, een zwembad, rustruimte en een buitenruimte om te ontspannen. Maar is dat niet eigenlijk ook alles wat je in een hedendaagse sauna nodig hebt?

De vooruitgang heeft ons gebracht vanaf dat Romeinse badhuis tot aan de huidige “luxe” thermen. Een verbetering op vele vlakken. Toch blijkt uit dit museum dat het badhuis vroeger ook een ontmoetingsplek was, de plek om bij te praten en nieuwe mensen te leren kennen. Iets wat, in mijn optiek, in de huidige sauna’s zeker geen prioriteit meer heeft. Maar ach, verbetering moet mogelijk blijven, toch?

Mijn tip; Ga, net als ik, een bezoek brengen aan Thermen Heerlen! Een echte aanrader binnen de thermen.

Oktober 2009