U bent hier

Stötzer, Gabriëlle - De grijze stroom

Waardering ****

Gabriëlle Stötzer brengt met De grijze stroom haar debuut uit in Nederland. Deze Duitse auteur, geboren in 1953, schreef al eerder experimenteel proza, korte verhalen en romans maar deze werden niet vertaald. Ze studeerde kunstgeschiedenis en Duits in Erfurt en maakte later deel uit van de ondergrondse kunstenaarsbeweging. Met haar foto’s, films en collages neemt zij regelmatig deel aan internationale tentoonstellingen.

In De grijze stroom leren we een jonge vrouw kennen die een onopvallend leven leidt in een provinciestad van de voormalig DDR. Ze fotografeert op feestje om in haar levensonderhoud te voorzien en om haar auto van onderdelen te voorzien. Aan haar overzichtelijke leven komt een einde als zij van een vreemde een verzoek krijgt om iets te vervoeren. Aan haar besluit hangen dingen af die ze nooit kon vermoedden.

Wat Stötzer ontzettend knap gedaan heeft is het leven schetsen in een periode dat de muur nog overeind staat. Als lezer wordt je meegenomen naar de DDR en voelt het bijna alsof je met de hoofdpersoon mee door de straten loopt. Een simpel leven, ongecompliceerd maar ook met weinig uitzicht op verbetering. De vertwijfeling van de vrouw en de keuzes die zij maakt en hoe ze die maakt zijn boeiend om te lezen. Slechts eenmaal valt de naam van deze vrouw, maar haar naam niet kennen maakt haar niet minder interessant. In 149 pagina’s, die lezen als een sneltrein, neemt Stötzer de lezer mee op reis…..op reis met De Grijze stroom!

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu