U bent hier

Stavorinus, Liselotte - Het Reservaat

Waardering ***

Het reservaat is het debuut van Liselotte Stavorinus. Deze Gooische auteur studeerde Nederlandse taal en letterkunde en culturele studies. Voordat ze aan haar eerste boek begon werkte ze als tekstschrijver en communicatieadviseur.  Samen met haar man en twee kinderen woont ze in Blaricum.

Jessica Dudock verhuist met haar man en kinderen terug naar Nederland na enkele jaren op Curaçao gewoond te hebben. Ze belanden in het Gooi, in een kleine gemeenschap door de inwoners ook wel “het reservaat” genoemd. Jessy heeft veel moeite om aansluiting te vinden, totdat ze door haar buurvrouw Amanda bij een vriendingroepje betrokken wordt. Al snel vind ze haar plek tussen de vrouwen tot een buitenstaander tegen haar fluistert “niets is wat het lijkt”. Langzamerhand wordt steeds duidelijker dat er sprake is van een gecompliceerde relaties, waarin ieders motieven steeds onduidelijker worden.

De achterflap van Het Reservaat doet direct denken aan De Eetclub van S. Noort. Een ongecompliceerde groep die uiteindelijk toch heel anders in elkaar lijkt te zitten dan op het eerste gezicht lijkt. Stavorinus heeft ditzelfde thema uitgewerkt in haar debuut. De locatie waarin het verhaal zich afspeelt zorgt al direct voor een duidelijke setting van glamour, feesten en geld en dat neerzetten is dan ook goed gelukt. De personages in Het Reservaat hadden duidelijk uitgewerkt mogen worden en worden in sommige gevallen ook wat typerend weggezet. Enkel Jessica wordt goed uitgediept en met mooie zinnen maakt Stavorinus duidelijk dat Jessica zelf ook niet altijd goed snapt wat ze nu precies doet maar dat ze gedreven wordt door haar gevoel. Helaas blijven de andere personages vrij oppervlakkig ondanks dat ze in sommige gevallen wel een grote rol spelen.

De spanningsboog is redelijk, vooral naarmate het einde nadert neemt de spanning toe over de ontknoping waarin nog wat onverwachte elementen zitten verstopt. Tussendoor weet Stavorinus vooral de seksuele spanning goed op te roepen zonder al te veel expliciete uitingen, het kruipt echt even onder je huid. De uiteindelijke climax laat helaas op een bepaald punt ook een wat onbevredigend gevoel achter door de afronding van één van de verhaallijnen, maar dit doet weinig afbreuk aan het totale verhaal.

Een goed geschreven debuut, dat helaas net iets teveel lijkt op een al eerder verschenen boek, dat makkelijk weg leest en zeker geen tijdsverspilling is.

 

 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu