U bent hier

S.L. Grey - De Plaza

Waardering *

Achter de schrijver van De Plaza gaan twee auteurs schuil. Sarah Lotz en Louis Greenberg vormen samen de Zuid-Afrikaanse auteur S.L. Grey. Ze zijn beiden gefascineerd door fantasy, horror, vampieren en zombies. Toen zij elkaar ontmoette en hun gezamenlijk interesse ontdekte werd S.L. Grey geboren. De Plaza werd geschreven en uitgeverij De Arbeiderspers legde hem als roman in de Nederlandse schappen.

In De Plaza neemt Rhoda een klein jongetje, waar ze op aan het passen is, mee naar het winkelcentrum om te scoren. Ze raakt hem kwijt als hij niet netjes in de boekwinkel blijft wachten. Als de hulp van de winkelcentrum bewaking uitblijft sleurt Rhoda in haar wanhoop Dan, één van de boekenverkopers, mee op de zoektocht naar het jongetje. In het gangenstelsel achter de winkels ronddolende komen ze terecht in een soort parallelle wereld. Na confrontatie met hun ergste angsten belanden ze in het winkelcentrum en wat hen daar te wachten staat is moeilijk te bevatten.

Een boek verkopen als roman van een duo dat gefascineerd is door fantasy en horror leidt er al snel toe dat de lezer verkeerde verwachtingen heeft. Het is moeilijk, zelfs na het boek gelezen te hebben, het te kwalificeren in een bepaald genre, maar een mix van fantasy en horror lijkt in ieder geval wel hetgeen te zijn de auteurs bedoeld hebben.

Het verhaal op zich rammelt aan alle kanten. Het lijkt alsof de auteurs een aantal ingrediënten in een mixer hebben gegooid in de hoop dat er een spannend verhaal uit zou komen. Maar ondanks de soms wat ranzige elementen als het inbrengen van een plug en etalagepoppen in allerlei standjes maakt dit het verhaal niet spannender. Ook de onderhuidse spanning is nergens te vinden, net zomin als onverwachte plotwendingen. Wat de auteurs wel goed neergezet hebben is een soort van humoristische kijk op het consumentisme, de onderliggende moraal “Het gras is altijd groener bij de buren” wordt vooral in de laatste hoofdstukken meer dan duidelijk.

Maar loop ik nu minder ontspannen een winkelcentrum in? De Plaza blijft nog geen dag hangen, laat staan tot mijn volgende bezoekje aan het winkelcentrum.

 

 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu