Sex in de sauna?

Deze week kwam er een mail binnen die ik zeker mee wilde nemen in mijn nieuwe column. Een reactie op mijn tweede column, waarin ik meer vertel over mijn, gelukkig enige, slechte ervaring in de sauna.
Samenvattend werd mij gemaild dat betreffende persoon het zeer jammer vind dat er niet meer seksualiteit mogelijk is in de sauna, dat de personen die hun gevoelens daar niet laten gaan gefrustreerd zijn, dat het normaal is om de ander met je opgewonden lichaam te confronteren en met de vraag aan mij om een column te schrijven om iedereen ervan te overtuigen dat het waanideeën zijn dat je niet aan elkaar mag komen en dat het niet kunnen aanraken contact in de weg staat.

Ik kan hier eigenlijk maar op één manier op reageren; deze persoon heeft duidelijk een ander idee bij een sauna dan hier in Nederland geldt. Sauna is er voor het ontspannen, omdat het gezond is voor je lichaam en geest en om te kunnen genieten. Maar voor mij betekent genieten niet dat ik geconfronteerd wil worden met andere mensen hun seksuele ideeën. Het naakt zijn in de sauna is omdat het de beste manier is voor je lichaam om het ervaren, niet om alvast te kunnen bekijken welke vlees je het liefst mee je kuip in wil nemen.

Ik ben laatst in een sauna in Gelderland geweest, een kleine knusse sauna waar gelukkig wel alles te vinden was wat ik zocht. Bij binnenkomst werden mijn vriendin en ik begroet door de homoseksuele eigenaar van het pand. We werden netjes rondgeleid en zijn de sauna ingegaan. De eerste 10 gasten die na ons binnenkwamen waren ook allemaal homo stellen (daar heb ik overigens niks tegen hoor), maar we zijn ons dus wel even gaan afvragen of we wel in de goede sauna waren.
Gelukkig bleek het wel een gemengde sauna te zijn, en hebben we een heerlijke dag gehad. Ik heb genoten van de dompelwaterval, iets wat een aanwinst in iedere sauna zou zijn omdat je wel kunt dompelen maar niet de eeuwig gladde trapjes af hoeft. Een nieuwe wijnvat sauna, rook helaas nog naar het houtgedeelte van de Praxis, was een leuke ervaring. De reden dat ik dit sauna bezoekje aankaart is dat het feit dat er een homoseksueel paar deze sauna leidt voor mij een groot pluspunt is. De sfeer die er hangt, die hartelijkheid die zij weten te brengen, de echtheid die zij meenemen in hun omgang met de cliënten is zo belangrijk, en zie ik bij zo weinig sauna’s terug.
Dus eigenaren, zorg voor je personeel en maak dat zij net zo veel om de sauna geven als jij, dat stralen ze uit, en dat is absoluut een reden om terug te komen!!!

Februari 2009