U bent hier

Schwalbe, Will - De leesclub voor het einde van het leven

Waardering *****

De leesclub voor het einde van het leven is het debuut van Will Schwalbe. De CEO van de kookwebsite Cookstr.com was voor zijn eerste stapjes als auteur al in de boekenwereld bekend als redacteur en als journalist voor onder andere de New York Times. Hij woont samen met zijn partner David in New York.

“We zijn allemaal lid van de laatste boekclubje van ons leven, of we willen of niet. Elk boeken dat we lezen kan ons laatste boek zijn, elk gesprek kan ons laatste gesprek zijn.”

Dit is één van de prachtige uitspraken die Will Schwalbe in zijn boek heeft verwerkt. De leesclub voor het einde van ons leven gaat over het laatste gedeelte van het leven van de moeder van Will, nadat er een uitgezaaide vorm van alvleesklierkanker is ontdekt. Tijdens de vele bezoeken waarbij Will zijn moeder begeleidt spreken ze over de boeken die ze lezen wat leidt tot het gezamenlijk lezen en bespreken van vele werken. Een bijzondere leesclub met slechts twee leden; moeder en zoon.

Schwalbe heeft met dit debuut een boeiende en intrigerende roman afgeleverd. Zowel de ziekte van zijn moeder als de manier waarop zij, haar zoon en de rest van de familie met deze periode omgaan wordt op een mooie manier beschreven. Wat De leesclub voor het einde van het leven bijzonder maakt is de manier waarop boeken ingezet worden om alles te kunnen bespreken. De manier waarop zij elkaar steun bieden door de boeken die ze aan de ander adviseren maar ook hoe ze zelf hoop en ondersteuning vinden in het geschreven woord is een mooie bodem waarop Schwalbe zijn verhaal heeft neergezet. Naast de boeken heeft Schwalbe met zijn prettige schrijfstijl zowel zijn leven als dat van zijn moeder driedimensionaal gemaakt waardoor je als lezer echt meegenomen wordt. Ondanks dat Schwalbe zijn moeder bij moment bijna een heilige doet lijken wordt het nergens teveel en is het plezierig te lezen hoe zij naast de boeken nog haar werkzaamheden is blijven doen om haar leven zin te geven.

De leesclub voor het einde van het leven een roman die je gelezen moet hebben!

 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu