U bent hier

Schwab, V.E. - De kleur van magie

Waardering ****

V.E. Schwab schreef al vele fantasy boeken en werd al eerder geroemd om de wijze waarop zijn werelden kan creeren. Deze serie heeft als basis de gedachte dat alle werelden die samenkomen allemaal net anders zijn en Schwab vond het intrigerend om te onderzoeken hoe dit zou samen vallen. Iedere wereld heeft een andere link met magie, maar definieert zich door de geur die zij eraan gekoppeld heeft. Naast de verschillende Londons hint Schwab al in De kleuren van magie dat er nog een wereld daarbuiten is en daarnaast laat ze weten dat er ook nog wel wat tijd zal verstrijken in het verloop van de trilogie (https://www.hebban.nl/spot/fantasyclub/nieuws/interview-met-ve-schwab).

De wereld bestaat uit verschillende Londons, echter zijn de meeste bewoners daar niet van de op de hoogte. Bloedmagiër Kell kan reizen tussen de verschillende werelden, maar hij is één van de uitzonderingen. In grijs London ontmoet hij zakkenrolster lila, waarna ze samen in een avontuur belanden dat hen naar alle uithoeken brengt. Maar magie ligt op de loer en brengt hun levens in gevaar. Om de werelden te kunnen redden moeten ze in ieder geval in leven weten te blijven, een lastige klus.

Na een tip via de Hebban.nl Boekentip  voor een nieuwe fantasyreeks kwam De kleuren van magie van V.E. Schwab in beeld. De cover is al intrigerend doordat de persoon die erop staat de rode kleur meebrengt en in beweging lijkt te zijn. Er staat wel veel tekst op de cover, dat had wat minder gekund.
Schwab opent De kleuren van magie met een hoofdstuk waarin ze direct de werelden introduceert die een rol spelen. De verschillende London’s die een rol spelen weet ze in het eerste boek goed tot leven te brengen waardoor je de omgeving voor je ziet. Door verschillende ijkpunten te benoemen en hier eigenschappen aan te geven weet je als lezer ook al vrij snel, na het reizen van Kell, in welk London hij zich bevindt.
Hoofdpersonage Kell blijkt al vrij snel jonger te zijn dan je in eerste instantie denkt als het plot begint. De onbesuisde jongeman die het niet kan laten om bij momenten even de grenzen van het toelaatbare met voeten te treden. Enerzijds zien we zijn serieuze kant en denkt hij goed na over wat hij doet en hoe hij zaken aanpakt, anderzijds zien we ook zijn jonge behulpzame en zorgzame kant wel voorbij komen. Zijn tegenspeler Lila is de jonge, vingervlugge vrouw die zich middels zakkenrollen in leven houd. Ze is een taaie meid die flink van zich af weet te bijten maar het hart wel op de goede plaats lijkt te hebben. De combinatie van deze twee zorgt bij momenten voor vuurwerk maar ook voor een sterk verbond op momenten dat dit nodig is.
Het plot zit goed in elkaar, al lijkt het in basis wat cliche als het gaat om het grijpen van de macht. Toch weet Schwab dit boeiend te brengen en wordt het verhaal nergens saai. Ook weet ze voldoende onverwachte wendingen in te bouwen om het spannend te houden. Qua spanningsboog zit het boek sowieso goed in elkaar en is deze continu aanwezig. De fantasy elementen zijn geloofwaardig, juist doordat niet altijd alles vlekkeloos verloopt, en maken dit een boek tot een ijzersterk begin van nieuwe reeks.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu