U bent hier

Schopman, Ria - Alea

Waardering ****

De in 1961 geboren auteur Ria Schopman werkte voor haar debuut uitkwam onder andere in Spanje als entertainment manager voor hotelketens. Ze bedacht en produceerde thema avonden die zij zelf ook presenteerde. Na een droevige gebeurtenis in haar privéleven ontwaakte er in haar een nieuw verhaal, dat opgeschreven diende te worden. Ze debuteert in 2014 met Alea. Ria Schopman woont met haar man en zoon in Den Haag en is naast schrijven en lezen dol op zwemmen met dolfijnen.

Beeldend kunstenaar Odiel maakt als jong meisje voor het eerst kennis met de dood met het overlijden van haar oma. Een thema dat niet bespreekbaar is bij haar thuis. Als ze later in een korte tijd haar moeder, broer en vader verliest kiest ze ervoor om rust te zoeken op een Schots eiland. Op zoek naar inzichten over haar eigen leven, hoort ze verhalen over Alea. De dochter van Debbie die nog nooit door een eilandbewoner is gezien. Vastbesloten gaat Odiel op onderzoek uit, maar de moeite om het verleden te laten rusten heeft grote gevolgen.

Alea is een roman waar op bijzondere wijze een vleugje spanning in is verweven. Schopman weet de lezer mee te nemen op de zoektocht naar een meisje waarvan het bestaan onduidelijk is. Ze is erin geslaagd haar hoofdpersoon intrigerend te maken en haar innerlijke zoektocht helder te maken door deze te verbinden met het verhaal van Alea. Door onder andere de gedeelde passie voor dolfijnen van zowel auteur als hoofdpersoon lijkt het boek ook een stuk persoonlijke rouwverwerking te zijn, waarin de lezer wordt meegenomen. De reis die Odiel maakt is prachtig beschreven en met poëtische taal weet Schopman een eiland te beschrijven waar je als lezer naar verlangt. Een mooi geschreven roman, dat zelfs voor de lezer van spannende boeken aan te raden is.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu