Sauna gezwets

In de afgelopen weken ben ik redelijk vaak, bijna wekelijks, in een sauna aanwezig geweest. Ook bij mij moesten de optimel punten op, en van die korting heb ik dan ook nog even flink gebruik gemaakt. Heerlijk genieten tijdens een hele dag, maar soms ook gewoon een avondje ontspannen na een werkdag. Wat wil een mens nog meer….

Wat me de laatste keer opviel is de manier waarop om gegaan wordt met stilte in de sauna. Ik ben een liefhebber van rust in de sauna, dan kan ik me het best ontspannen. Maar ook ik ken mijn dagen wel dat ik even moet bijkletsen met mijn vriendin, collega of moeder. En soms is het prettig om dat te doen tijdens het zitten in de warmte van de sauna.
Het allerbelangrijkste is, naar mijn mening, dat je iedereen om je heen respecteert en fatsoenlijk behandeld. En juist daar zit hem de kneep, viel mij de afgelopen weken op. Hoe vaak het niet gebeurde dat er iemand die praatte in de sauna op een ongepaste manier gesommeerd werd stil te zijn, dat is op 1 hand niet te tellen. En dan niet een vriendelijk verzoek maar met een onaardige toon, een flinke sneer geven. Jammer, want hiermee bereik je alleen irritatie bij de mede saunagenoten, en niet dat je zelf rust hebt. Want ik kan niet voor anderen spreken, maar als ik zoiets tegen iemand zou zeggen voel ik me daar zelf ook niet blij mee.

Opvallend aan de andere kant, is dat de saunabezoekers het blijkbaar niet belangrijk vinden om rekening te houden met het verzoek om stilte. Want het gebeurt steeds vaker dat er tijdens een saunabezoek gepraat wordt. Ik zat van de week met een vriendin in het stoombad, en wij waren alleen dus zaten te praten. Er kwamen nog twee dames binnen, die ook een gesprek begonnen dus konden wij ook nog even bijpraten. We praatten op zachte toon omdat een stoombad nogal de geluiden herkaatst, maar daar hielden deze dames geen rekening mee. Ik heb niet verzocht om stilte, maar vervelend was het eigenlijk wel. In het bad met aquasound, waar de kletsende bezoekers zelfs door een medewerkster aangesproken werden, ging het luidkeels verder nadat ze de hoek om was.

Ik noem het gezwets, omdat het eigenlijk niet nodig is om in de sauna hele gesprekken te voeren. Daar zijn ruimtes genoeg voor, waar niemand last van je heeft. Ik noem het gezwets omdat ik het belachelijk vind dat in een kruidenbad dat grenst aan een open gang waar mensen praten, ik met mijn mond niet zou mogen opendoen. Ik noem het gezwets als iemand niet in staat is zijn irritaties op een goede manier te uitten en iets vriendelijk te vragen.
Mijn tip? Zwets niet zoveel, en geniet van de sauna en de rust.

April 2009