U bent hier

Rosenfeldt, Hans - Wolfzomer

Waardering ***

Bekende auteur Hans Rosenfeldt, die eerder samen met collega Hjorth De Bergmankronieken schreef levert nu solo een thriller af. Naast auteur is Rosenfeldt een scenarioschrijver, bekend van The Bridge en Marcella. Zijn thriller Wolfzomer, uitgegeven door uitgeverij Cargo, speelt zich af in het noordelijke Zweedse plaatsje Haparanda. Begin van dit jaar werden de Scandinaviërs al verrast met de vermelding dat er plannen zijn het boek naar de tv te brengen met een serie (bron https://ventsmagazine.com/2021/01/03/adaptation-of-hans-rosenfeldt-noir-novel-when-crying-wolf-headed-to-television/).

Wanneer een dode wolf gevonden wordt vlakbij een slaperig stadje in het noorden van Zweden krijgt Hannah Wester de opdracht om het te onderzoeken. Wanneer het leidt naar een mislukte drugsdeal lijkt het in eerste instantie een vlotte zaak, maar niets blijkt minder waar.

Een mooie lichte cover die goed past bij het verhaal siert het boek van Wolfzomer. De cover straalt de warmte van de zomer uit en het relaxte gevoel dat past bij de Scandinavische levensstijl. Met een spannende proloog, die direct duidelijk maakt dat Rosenfeldt een thriller heeft geschreven, word je als lezer meegenomen in de wereld van de drugs. Wanneer daarna het verhaal start met de vondst van de resten van de wolf daalt direct het tempo en dat blijft eigenlijk het hele boek zo, de snelheid van de proloog komt pas in de laatste pagina’s terug wanneer naar een climax wordt toegewerkt. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven, waarbij er ook ruimte is voor het bijzondere perspectief waarin de stad Haparanda een eigen stem krijgt. Een leuke en bijzondere toevoeging, maar tegelijkertijd wordt er daarin steeds van enkele inwoners een korte schets gegeven wat het aantal personages enorm doet stijgen en het lastiger wordt om alles uit elkaar te houden. Twee andere perspectieven waaruit het verhaal geschreven wordt zijn van agente Hannah Wester en Sandra, bewaker in de gevangenis. De verschillende uitdagingen die beide voor hun kiezen krijgen zorgen ervoor dat ze gaan leven en dat je als lezer betrokken bij hen raakt. Zeker agente Hannah Wester heeft nog genoeg uitdagingen in het verschiet voor de delen die nog gaan volgen.
Qua spanningsboog begint Wolfzomer sterk, zakt daarna in om langere tijd voort te kabbelen waarbij de meeste spanning in de verhaallijn rondom Katja zit, tot de verschillende verhaallijnen elkaar letterlijk kruisen en zowel de vaart als de spanning toenemen.
De verwachtingen die de naam Rosenfeldt opwekt, mede door zijn goede boeken en sterke scenario’s, lost hij met Wolfzomer niet volledig in maar het plot zit goed in elkaar en dat maakt dat het wel een fijn boek is dat veel leesplezier geeft.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu