Reserveren??

Vorige week had ik eindelijk weer eens een “lucky weekend”. Een weekend stappen met een vriendin en ter afsluiting naar een luxe sauna resort dat nog relatief jong is. Ik had er al helemaal zin in, eindelijk weer eens lekker ontspannen. Zondagochtend mijn spieren aan het werk gezet en tegen 13 uur kwamen we aan bij het betreffende resort. Uiteraard netjes gereserveerd, want we verwachtten wel al dat het op zondag druk zou zijn, maar dat mocht de pret niet drukken. De doorgestuurde reserveringsmail deed dit overigens wel even voor een korte periode, want de genoemde toegangsprijs was nu niet bepaald laag te noemen.

Direct bij binnenkomst werden we al door de juffrouw achter de balie op gewezen dat we moesten reserveren voor zowel lunch als diner. En ja, per direct stonden mijn nekharen overeind. Bij een dagje ontspanning, een dag waarbij ik niet vast zit aan allerlei tijdsafspraken, is het naar mijn mening onprettig om bij binnenkomst al te moeten bedenken wanneer mijn maag zit gaat laten horen. Uiteraard zijn er voldoende bezoekers die gewend zijn om op een vast tijdstip te eten, maar er zijn er zeker weten ook voldoende voor wie dit zeker op een saunadag niet geldt. Wat maakt dit reserveren eigenlijk noodzakelijk? In mijn optiek is dit namelijk enkel noodzakelijk zodat ze in de keuken niet te hard hoeven te lopen; je mag er toch vanuit gaan dat ze een “vol” restaurant op ieder moment aankunnen?

Voor mij als gast is het bijna een verplichting om aan tafel te gaan op het veel eerder besproken moment, zelfs als ik dan geen trek heb. En een half uur of een uur eerder trek, tja dan durf ik me eigenlijk nog niet te melden omdat ik dan nog niet gereserveerd heb. En dit zijn dan nog de locaties waar je zelf een tijd kiest. Wat te denken van de sauna’s waar je buffet bij je arrangement in zit? Daar wordt je verplicht om op een bepaald tijdstip aanwezig te zijn, trek of niet!

Valt dit nu onder klantvriendelijkheid en kwaliteit? Voor mij zijn dit altijd de minpunten waarmee een complex door de mand valt. De klant is koning, maar ondertussen hebben we met behoorlijke regelmaat geen keuze. Ontspanning? Op de klok kijken wanneer je op de volgende plek moet zijn en of je het buffet niet mist is in mijn ogen zeker geen ontspanning. Sauna eigenaren, hier moet toch iets op te verzinnen zijn?

April 2011