U bent hier

Reijntjes, Rianne - Kwetsbaar verliefd

Waardering ***

De 28-jarige Reijntjes gooide het afgelopen jaar het roer om. Na zich ongelukkig gevoeld te hebben in haar baan in de zorg koos ze ervoor om zich op het schrijven te richten. Al langere tijd deed ze dit middels blogs op haar eigen website https://liannesletters.nl/ en afgelopen jaar bracht ze samen met andere auteurs een e-book met feelgood korte zomerverhalen uit. Na het schrijven van haar eerste verhaal brak de tijd aan om zich bij uitgeverijen te melden, maar toen dit geen positieve gevolgen bleek te hebben koos Reijntjes ervoor haar boek in eigen beheer uit te geven. Door deze ervaringen heeft ze er nu ook voor gekozen om andere schrijvers die ook hun boek in eigen auteur willen uitgeven te ondersteunen (bron: https://studioannajirina.nl/het-ondernemersverhaal-van-lianne-reijntjes/).

De half Spaanse half Nederlandse Gia vertrekt naar Barcelona voor een zomer in het vakantiehuis van haar vader, met wie ze niet zo’n beste band heeft. Een zomer waarin ze vooral verlangt naar warmte, sexy Spaanse scharrels en lekkere cocktails. Wanneer ze de Hollandse Alex letterlijk tegen het lijf loopt vallen haar plannen enigszins in het water. Wat te doen met de gevoelens die hij bij haar oproept? En wat moet ze nou met een jongen van zijn leeftijd?

De cover van Kwetsbaar verliefd is speels en vrolijk en past goed bij het feelgood genre. Op de achterkant een inleiding tot het verhaal en op de cover staat ook nog de quote “Een feest der herkenning voor Barcelona liefhebbers”. De conclusie kan sowieso getrokken worden dat wanneer iemand Barcelona nog niet kent, Kwetsbaar verliefd zeker een positieve aanbeveling verstrekt om een city trip te boeken.

Het draait om de 28 jarige Gia die, zoals al op de achterkant beschreven staat, gedreven en hardwerkend is, niet zit te wachten op een jongere vriend en eigenlijk sowieso niet op een relatie en die nog wel wat problemen op te lossen heeft met haar vader. Gia is enthousiast, vrolijk en heeft overal een mening over, iets waar je als lezer veel van mee krijgt doordat Reijntjes ervoor gekozen heeft om vanuit de ik-vorm te schrijven en haar veel te laten vertellen over wat ze denkt en voelt en daarnaast ook nog eens tussen haakjes extra gedachten toe te voegen. Opvallend voor een vrouw die constateert dat er in Barcelona niemand is die haar kent en over haar oordeelt, is dat Gia over alles en iedereen een oordeel heeft. En dat is niet altijd even positief. De andere hoofdpersoon is Alex, een nuchtere, intelligente, zorgzame en lieve jongeman die afstudeert na 2 jaar in Barcelona college te hebben gevolgd. Hij lijkt aan een enkel woord genoeg te hebben en is Gia regelmatig een stapje voor.

In deel 1 leren de twee elkaar onverwacht kennen en mag je als lezer mee met de ontluikende liefde die weliswaar voor de lezer niet te missen is maar Gia niet bepaald goed uitkomt. Haar acties zijn niet altijd even netjes te noemen. Ook kom je er hier als lezer wel al achter dat er wat dingetjes uit het verleden zijn die Gia nog wel dwars kunnen zitten en op verschillende momenten opspelen, maar veel duidelijkheid komt er dan nog niet. In deel 2 verdiept de relatie tussen beiden zich, maar worden ze ook geconfronteerd met de eerste hobbels die bij relaties horen. Waar het eerste deel wat meer oppervlakkig is, is het 2de deel meer toegespitst op het hebben van een relatie en de achtergrond van Gia. Zeker hetgeen wat er tussen Gia en haar vader speelt voelt wat afgeraffeld aan omdat er eerder weliswaar ongemakkelijkheid tussen hen bestaat maar weinig duidelijk wordt over hun verleden en dit dan in zeer weinig pagina’s helemaal uitgediept wordt. Een iets betere balans, bijvoorbeeld door vaker een flashback in te voegen, had het verhaal zeker goed gedaan. Waarom overigens de keuze is gemaakt om er een deel 1 en een deel 2 van te maken is wat onduidelijk, het verhaal sluit naadloos op elkaar aan. De auteur heeft er voor gekozen om de voor de hand liggende relationele uitdagingen in haar boek te verwerken, die elkaar mede door de vakantie setting in hoog tempo opvolgen. Hierdoor voelt het wel wat veel in het aantal pagina’s dat deel 2 rijk is. Al met al is Kwetsbaar verliefd geen slecht boek maar zeker ook geen hoogvlieger.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu