Rasul

2 weken terug had ik eindelijk weer eens een dagje sauna gepland. Samen met moeders en mijn tante vertrok ik richting de Veluwe voor een heerlijk dagje ontspannen. Mijn zusje zou ons ook vergezellen, maar helaas werkte haar werkgever dit keer niet mee. Bij binnenkomst die ochtend meldde ik me aan de balie en kregen we naast de locker sleutels ook de papieren met de tijdsafspraak voor de Rasul. Mijn tante, die voor het eerst mee was naar een saunacentrum, vroeg wat een Rasul inhield. Maar ja, hoe leg je zoiets nou uit? Mijn uitleg, jezelf insmeren met modder en daarna in het stoombad, was nu niet direct uitnodigend.

Mijn tante zag blijkbaar al hele taferelen voor zich, want het enthousiasme was nu niet direct zichtbaar. Spelen met modder doe je niet als volwassene. Sterker nog, zelfs zoonlief werd het niet bepaald aangeraden. Het tijdstip naderde en ondanks herhaalde lichte protesten gingen we toch met zijn drieën richting de Rasulruimte. Bij binnenkomst bleek dat we met een zeer grote groep waren, meer dan 20 mensen namen tegelijk in de ruimte plaats. Een groot stoombad met zitruimte aan de randen en een kleine cirkel in het midden waar ook nog enkele personen konden plaatsnemen. De uitleg was kort; neem de modder uit het bakje en smeer jezelf volledig in, behalve je gezicht. Daarna begint het stoombad en aan het eind spoelen de warme waterdruppels je weer volledig schoon. Na afloop konden we, staand, genieten van een kopje thee. Een 45 minuten durend ritueel, leidend tot een heerlijk zacht huidje.

Dit Oosterse ritueel, dat steeds populairder wordt, is tegenwoordig in vele sauna’s te reserveren.  Ondanks de afwisseling in aantal deelnemende personen, keuze uit 1 of verschillende modderpakkingen en wel of geen drankje na afloop wordt toch overal het ritueel op dezelfde manier doorlopen. Verbazingwekkend vind ik wel de prijs die voor deze ervaring betaald moet worden. Over het algemeen kost het ruim €15,00 p.p. en dat is nog aan de goedkope kant. Het bakje modder kost waarschijnlijk nog geen €5,00 per persoon, het stoombad en de douchekosten kunnen door het aantal personen gedeeld worden en een pot thee is ook de kosten niet. Waarom dan toch die prijs voor dit ritueel, dat moet toch veel goedkoper kunnen?

Een heerlijke ervaring, die ik nu al op verschillende manieren heb beleefd. Mijn tante haar reactie; Heerlijk! En nu kan ik zoonlief ook eens vertellen dat mama met modder heeft gespeeld”.

Mijn tip; Ervaar voor je oordeelt.

Juni 2009