U bent hier

Prins, Carmen - Carmens kookpunt

Waardering ****

Ik ben Carmen Prins, foodvlogger en moeder van een tweeling. Mijn moeder, die op Terschelling woont, had me met klem gevraagd om deze voorjaarsvakantie naar haar toe te komen. Ze moest mij en mijn broer iets vertellen. Maar toen ik arriveerde bij mijn ouderlijk huis, was mijn moeder niet meer in leven. Haar dood is met allerlei geheimen omgeven en ik kan niet van het eiland weg voordat ik heb uitgedokterd wat er aan de hand is.

Debutante Carmen Prins start haar boek met een eerst hoofdstuk waarin de onderhuidse spanning voelbaar is. Het moment dat Carmen naar de boot loopt die haar naar het haar zo bekende Waddeneiland brengt en er iemand langsflitst die haar aandacht trekt word je als lezer direct getriggerd en vraag je je af om wie het gaat. Carmen is een personage waar menige vrouw zich, deels, in zal herkennen. Moeder van 2 pubers, gescheiden en zoekende hoe de zorg goed te verdelen en vorm te geven en daarnaast zichzelf onderhoudend, wat in haar geval betekend dat ze foodvlogger is met alle onzekerheid die dat met zich mee brengt. In Carmens kookpunt leer je 2 verschillende kanten van haar kennen, de doortastende oudste dochter lijkt soms wat haaks te staan op de, bij momenten, onzekere Carmen die vast lijkt te zitten met haar werk en niet weet hoe ze dit kan veranderen.

Naast een eerste onverwachte ontmoeting op de boot word Carmen, bij aankomst in haar ouderlijk huis, ook nog geconfronteerd met haar overleden moeder. Een dood die, zoals ze zelf al op de achterflap van het boek aankondigt, omgeven is met geheimen. Door het hele boek heen blijf je met Carmen mee zoeken naar wat er nu eigenlijk aan de hand is. Steeds dropt de auteur kleine puzzelstukjes aan informatie, waardoor de lezer ook zicht krijgt op het verleden van de broer van Carmen en de onderliggende verhoudingen op het eiland. Er blijft door het hele boek heen sprake van een onderhuidse spanning waardoor je je blijft afvragen wat er nu precies aan de hand is.

Naast hoofdpersonage Carmen spelen haar jongere broer, haar dementerende vader en verschillende eilanders een belangrijke rol. Ook een bijzondere jongedame maakt haar opwachting. En waar zij goed en geloofwaardig is uitgewerkt binnen het verhaal blijf je na afloop wel met de vraag zitten hoe zij hier verzeild is geraakt. Prins weet de lezer gedurende het boek geboeid te houden en het intrigerende plot is goed genoeg uitgewerkt om met een voldaan gevoel het uiteindelijke kookpunt te bereiken.  Maar heeft deze debutante nu een fictieve of non-fictie thriller afgeleverd? Dat is een vraag die op dit moment onbeantwoord blijft.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu