U bent hier

Pearse, Sarah - Het Sanatorium

Waardering ****

Debutante Sarah Pearse is afkomstig uit het Engelse Devon, maar spendeerde een deel van haar twintigerjaren in Zwitserland. Het kleine Zwitserse plaatje Crans Montana heeft model gestaan voor de locatie van haar boek, waartoe ze geïnspireerd werd via een artikel over de sanatoriums die daar vroeger waren (https://sarahpearse.co.uk/ ). Pearse schreef al langer korte verhalen, die ook gepubliceerd werd, maar wilde zichzelf graag uitdagen een boek te schrijven. Ze koos er bewust voor een hoofdpersonage te hebben dat niet alles goed voor elkaar had, maar juist met dezelfde herkenbare angsten en emoties kampt die ieder normaal mens kan hebben. Een sterke vrouw maar wel met een getroebleerd verleden en,  mede door recente ervaringen, emoties die al kanten op kunnen vliegen. Een tweede boek met Elin is in de maak, zo onthult Pearse, en is gepland voor februari 2022 (bron https://www.femalefirst.co.uk/books/sarah-pearse-interview-the-sanatorium-thriller-book-debut-novel-1283638.html ). Uitgeverij Ambo Anthos koos ervoor dit debuut in Nederland uit te brengen en liefhebbers kunnen hier, vanaf 9 augustus 2020, ook de booktrailer bekijken.

Een hotel midden in de bergen van Zwitserland, op een verlaten en geisoleerde plek. Wanneer Elin, rechercheur met verlof, hier samen met haar vriend Will binnenstapt voor het verlovingsfeestje van haar broer heeft ze direct het gevoel dat er iets niets pluis is. Wanneer ze erachter komt dat het een oud sanatorium betreft wordt haar gevoel versterkt. De verdwijning van de vriendin van haar broer Isaac terwijl de berg onder een lawine bedolven wordt en het hotel verstoken blijft van hulp van buitenaf vragen het uiterste van Elin haar vaardigheden.

Een prachtige cover waarin Het Sanatorium centraal staat geeft direct al een onheilspellend gevoel als je het boek in handen krijgt. Het mooie hotel dat in de schaduw staat van de imposante berg zal zeker in de boekhandel de aandacht trekken.  Op de achterflap een inleiding waarin de spanning al voelbaar is en dit uitnodigt te gaan lezen.
Pearse begint met een proloog die zich in 2015 afspeelt, een aantal jaar voor het daadwerkelijke verhaal waarin Elin in het hotel aankomt. In de proloog in de spanning voelbaar, vooral op het moment van de confrontatie. Met een sprong in de tijd neemt de auteur ons mee naar de aankomst van Elin in het hotel en door de kennismaking met haar, haar acties en de dialogen met vriend Will leer je niet alleen Elin al een beetje kennen maar wordt direct duidelijk dat er ze een dubbele agenda heeft voor haar aanwezigheid. Elin is stoer, gedreven en heeft een analytische geest, maar daar tegenover staat haar twijfelachtige en onzeker kant die ervoor gezorgd heeft dat ze nu met verlof is. Naast de uitwerking van Elin, die voor dit eerste deel zeker voldoende is, leer je ook haar vriend, broer en enkele mensen van het hotel kennen waarbij Pearse vooral Elin haar gedachten gebruikt om deze mensen te typeren.
Het plot van Het Sanatorium zit goed in elkaar waarbij je als lezer steeds, net als Elin, een klein stukje van de puzzel erbij krijgt. Pearse weet de spanning goed vast te houden en ook met regelmaat, door verrassing, even te laten pieken. De de onherbergzaamheid van de locatie en de gevoelens van onrust die het oproept bij de personages weet de auteur goed over te brengen waardoor Het Sanatorium onder je huid weet te kruipen. Zelfs wanneer de plot tot een climax komt weet Pearse nog een open einde uit de hoed te toveren die maakt dat ook een tweede deel nu al hoog op de “nog te lezen” lijstjes zal verschijnen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu