U bent hier

Overman, Mariska - Noorderlicht

Waardering ****

Mariska Overman is een auteur die met haar boeken mensen aan het denken wil zetten. Samen met haar man heeft ze een adviesbureau rondom de dood en ook in haar boeken, zowel fictie als non-fictie, komt het thema dood regelmatig terug. Voor haar huidige boek Noorderlicht ging ze zelf de bootreis maken die in het boek terugkomt, waarbij ze vertelt dat dit een samenkomen is van de wens om walvissen te zien en tegelijkertijd research doen voor een goede locatie voor haar verhaal. Het heeft haar geholpen, zo vertelt ze, om ook in haar boek de beschrijvingen enorm levendig neer te zetten doordat ze zelf bijvoorbeeld de momenten van zeeziekte ook heeft ervaren. Wat ze haar lezers wil meegeven is altijd hun dromen te volgen, “tijd vervliegt, en iedere droom die je vervult is een herinnering voor je leven”, aldus Mariska Overman (bron https://www.vrouwenthrillers.nl/index.php?page=interviewdetail&id=2890).

Op een fora ontmoeten 4 boekenliefhebbers uit verschillende landen elkaar en bespreken zij vele boeken tot één van hen een idee heeft. De Nederlandse Noor, Deense Frode, Engelse Magnus en Duitse Katja discussiëren heel wat af tot “Misdaad en straf” van Dostojevski ter sprake komt. Gezamenlijk boeken ze een reis op een schip met slechts één doel….Eén van de opvarenden zal deze reis niet overleven. De vier zijn op zoek naar een slachtoffer, één persoon moet dood zo is afgesproken. De uitvoering blijkt toch minder makkelijk dan gedacht.

Een passende cover maakt direct duidelijk dat Noorderlicht zich afspeelt in Scandinavië, waar deze kleine knusse huisjes te vinden zijn. Maar niet alleen de cover geeft een beeld, door de wijze waarop de omgeving door Overman word neergezet kun je je als lezer je zonder probleem in Noorwegen wanen. De ruige kusten, prachtige luchten en de eenzaamheid spatten van de pagina’s af. Voor een jaar waarin het reizen door Corona onmogelijk is geworden, zijn dit boeken waarin auteurs dit kunnen creëren ook de ideale manier om toch even op reis te gaan.
Overman heeft er voor gekozen om het verhaal vanuit het ik-perspectief van Noor te schrijven, waardoor je haar steeds een beetje beter leert kennen. Stukje bij stukje geeft Overman ook kleine snippers weg over het verleden van Noor en dat wat haar drijft om op deze reis te zijn. Het maakt duidelijk wat de overweging van Noor zijn en geeft ruimte, doordat ook haar gedachtegangen beschreven worden, om voor jezelf ook bij de vraagstukken stil te staan. Naast Noor spelen Frode, Magnus en Katja een wat grotere rol, maar weet Overman ook een aantal van de andere aanwezigen op de boot met slechte enkele pennenstreken tot leven te wekken waardoor het fijn is dat zij her en der een stempeltje drukken op het verhaal.
Naast het perspectief van Noor wisselt Overman af met online gesprekken op het literair forum tussen het viertal dat de hoofdrol speelt en terugblikken op de reis tijdens een tv programma. Vooral deze laatste hoofdstukken bevatten vaak slechts enkele zinnen die steeds een stukje meer context schetsen, maar hierdoor soms ook wat de vaart uit het verhaal halen.
Belangrijk thema binnen Noorderlicht is de vraag of je kan leven de schuld wanneer je iemand ombrengt, waarbij vooral de dialogen die plaatsvinden en de gedachten van Noor maken dat je mee wordt genomen binnen dit thema. Hierdoor levert Overman een ander soort thriller af dan we tot nu toe van haar gewend zijn, waarbij de psychologische laag de bovenhand voert. Juist in de onderhuidse spanningen die ontstaan door een deadline die dichterbij komt, het effect dat andere mensen op iemand hebben en de dingen die iemands gedachtegang en beslissingen beïnvloeden ligt de spanning in dit boek. Er is sprake van een mooie opbouw waardoor je als lezer betrokken blijft bij Noor terwijl je samen richting de climax gaat.

 

Lees ook de recensies van Verdoemd **** & Voltooid ***

Uitgegeven door Crimecompagnie

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu