U bent hier

Overman, Mariska - Het geheim van Grace

Waardering ***

Auteur Mariska Overman, afkomstig uit het Overijsselse Hengelo, schreef tot nu toe drie spannende thrillers rondom hoofdpersonage Isabel Dieudonné, die onder andere postmortale zorg verleent. Het thema dood ligt dicht bij Overman, die samen met haar man Bureau MORBidee runt waarbij ze de dood bespreekbaar maakt. Haar huidige boek Het geheim van Grace is ontstaan als een vervolg op een kort verhaal dat ze schreef voor de Flair. Overman was toe aan het schrijven van een luchtiger verhaal, zo vertelt ze zelf, maar wel met mysterie en een dosis geschiedenis. Ze reisde af naar Ierland, waardoor ze zelf kon ervaren hoe het is om in de mist over de kliffen van Ierland te lopen, om de sfeer en de locaties in haar boek goed over te kunnen brengen (https://samenlezenisleuker.wordpress.com/2019/11/25/eva-vraagt-door-mariska-overman-van-de-nieuwe-het-geheim-van-grace/ ).

Het zal je maar gebeuren, je reist af naar het huis van een lang niet geziene tante voor een vakantie en bij aankomst wordt jouw wereld op zijn kop gezet. Het overkwam Maud, bij aankomst bij het witte huis in Ierland. Geconfronteerd met een mysterie over haar afkomst gaat ze op onderzoek uit, een reis die haar kriskras door Ierland voert.

Het witte huis op de cover komt terug in het verhaal, maar komt daarin minder statig over dan de cover suggereert. Door de kleursetting valt het boek wel op in de boekhandel en de aandacht trekken van lezers die, door de donkere wolken, ook wel op zoek zijn naar een tikje spanning. Het zou nog wel duidelijker neergezet kunnen worden dat dit boek van Overman niet past in het rijtje thrillers dat ze eerder schreef maar onder een ander genre valt, zodat duidelijk is wat je kan verwachten.
Hoofdpersonage is de roodharige Maud die duidelijke keuzes maakt in wat ze wel of niet wil, zelfs al lees je in haar eigen overdenkingen soms haar twijfels terug. Deze toevoegingen aan de hoofdstukken maken van Maud een leuk personage om mee op reis te gaan in dit verhaal. Hierin licht ze tipjes van de sluier op, reflecteert op een grappige manier op zichzelf en weet ook nog eens de lezer te prikkelen om door te lezen. Het boek is in de ik-vorm geschreven en deze reflecterende stukjes zijn cursief gemaakt waardoor ze goed te onderscheiden zijn.
Naast Maud spelen er twee mannen een grote rol in het verhaal; Advocaat Jamie die een voorliefde heeft voor retro kleding en spullen en Jamie die meer als een flierefluiter overkomt. De manier waarop de relaties tussen hen en Maud zich ontwikkelen komt geloofwaardig over en bij momenten ook enorm grappig. Liefde komt voorbij, maar is het ook blijvend en wat moet je daar zelf voor doen? Overman wisselt de romantische verhaallijn af met het mysterie rondom Josie en de afkomst van Maud, waarbij ze de lezer meeneemt door Ierland heen, langs prachtige kliffen en door de dichte mist. Een heerlijk vakantiegevoel om bij weg te dromen, zeker als de boot naar Clare Island onderweg is. Het geheim van Grace is een aanrader voor de lezer die zowel van romantiek, spanning als mysterie houd en zal dan ook zeker niet vervelen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu