Opgieting doen? Diploma vereist.

Met de vergrotende saunasector komt er ook een kwaliteitseis om de hoek kijken. Je kan niet meer zomaar wat doen, maar je dient te voldoen aan bepaalde kwaliteit. En ook al is die kwaliteitseis nog niet wettelijk vastgelegd, als je overeind wilt blijven in een sector waar steeds meer nieuwe bedrijven bijkomen, dan zul je kwaliteit moeten bieden om je klanten vast te houden. In de meeste sauna’s worden er als specialiteit dan ook wel opgietingen gedaan, ook wel Loyly’s genoemd. En dat je daar van je enige ervaring voor nodig hebt, dat wordt al snel duidelijk. Om goede uitleg te geven, een goede opgieting te verzorgen en de veiligheid te waarborgen heb je toch wel enige kennis en ervaring nodig.

De stichting Vakopleiding  sauna (SvS) biedt de opleiding “Opgieter/Löylymeester” aan, die je kunt doen als vervolg op de cursus “Saunamedewerker”. Maar zij zijn niet de enige die een opleiding tot “opgieter” aanbieden.  In deze cursus wordt je in 1 dag de beginselen van het opgieten bijgebracht. Bestaande uit zowel theorie als praktijk en met examen aan het eind van de dag. Dus ik vind dat ik ervan uit mag gaan dat iemand die het diploma heeft dan ook op een correcte manier een opgieting moet kunnen doen.

Mijn laatste saunadag, heerlijk ontspannen met een collega in een sauna in het Gelderse landschap, woonde ik 2 opgietingen bij. Beiden werden verzorgd door 2 dames, waarvan 1 van de dames bij beide opgietingen aanwezig was. Wat me opviel was dat ze zelf veel rumoer veroorzaakte, ondanks hun eigen verzoek om stilte. Onderling praten, handdoeken tegen elkaar slaan omdat ze niet goed op elkaar ingespeeld waren en tot 2x toe gasten raken met de handdoeken tijdens het wapperen maakte dat ik me niet bijster kon ontspannen. Na de opgieting hoorde ik de dames praten over wederom nieuwe collega’s die de opleiding behaald hadden. Nu is het mij niet duidelijk of dit ook om bovenstaande opleiding ging, maar qua inhoud kunnen andere cursussen nooit veel van de cursus van sVs verschillen. En met zo’n opleiding op zak behoor je toch te weten hoe het moet?

Een van mijn, misschien wel oneerlijke, voorkeuren is dat ik het liefste heb dat een opgieting door een man gegeven wordt. De kracht die nodig is om de slagtechnieken goed af te werken en de gasten het kippenveleffect te bezorgen ben ik nog bij weinig vrouwen tegengekomen. Een tweede voorkeur is dat een opgieting door 1 persoon gegeven wordt, in mijn ervaring biedt mij dat een meer ontspannen opgieting die ik, misschien wel ten onrechte, aan de “opgieter” koppel. Maar mede door bovenstaande ervaringen wordt ik gesterkt in mijn voorkeur.

Dames, en natuurlijk ook mannen, als je zo’n diploma bezit laat dan zien dat je het met reden hebt verkregen!

November 2009