Onwel in de sauna

Één van de belangrijkste dingen die altijd gelden als je in de sauna verblijft is luisteren naar je lichaam. Wordt je niet lekker, verlaat dan de sauna en zorg voor goede maatregelen. Na de saunagang voldoende koelen om onder andere hoofdpijn te voorkomen. Wederom is luisteren naar je lichaam zo belangrijk?

Tijdens één van mijn laatste bezoekjes nam ik plaats bij een opgieting in een relatief kleine sauna. Om een beeld te scheppen; een kleine vierkante ruimte met aan 1 zijde een groot raam, 1 kant met een deur en daarnaast de kachel en de andere 2 muren vol met banken. Op zich natuurlijk prima ingedeeld en ruim genoeg. Tijdens de opgieting lieten de beide heren die de opgieting gaven meer dan 25 mensen toe, waardoor alles strak op elkaar zat en niemand een kant op kon. Ik zat aan de zijkant, vlak naast de kachel, maar de trap naast me werd afgeschermd door een leuning die ertussen geplaatst was.

De beide heren gaven van tevoren aan dat ze eigenlijk geen “opleiding” hadden, de opgieting geven voor de lol deden en waren dus, helaas, ook niet voldoende onderlegt naar mijn mening. Tijdens de eerste ronde werd de warmte zo slecht verspreidt dat de ervaren saunabezoekers aangaven dat het veel te heet was en bijna niet te doen. Dan blijkt toch wel dat enige ervaring en kennis een vereiste is om een opgieting te verzorgen. Ik twijfelde al of ik de tweede ronde weer mee zou gaan, want de eerste ronde was voor mij erg aan de hete kant maar aangezien de heren aangaven er rekening mee te houden besloot ik toch, achteraf niet slim, om mee te gaan. Tijdens de laatste ronde merkte ik dat ik niet helemaal lekker werd; mijn hart ging tekeer en voelde me een beetje licht in mijn hoofd.

Helaas voelde ik me bezwaard om iemand te vragen aan de kant te gaan, en er was geen mogelijkheid om de ruimte te verlaten zonder de lager zittende deelnemers te storen. Achteraf natuurlijk stom, want wat is er nu eigenlijk belangrijker; iemand storen of goed voor jezelf zorgen? Toen de opgieting afgelopen was en ik de dames onder mij verzocht met enige snelheid de weg vrij te maken kreeg ik helaas niet zulke fijne reacties; ik moest vooral niet zeuren. Buiten heb ik de nodige acties ondernomen om me beter te voelen, en ervaarde het als zeer prettig dat er een dame was die bij me langsliep en vroeg of het wel goed ging. Ze had meegekregen dat ik me niet lekker voelde en had hier wel aandacht voor. Ik kende haar niet, maar vond het erg fijn dat er op me gelet werd.

Memo aan mezelf; DENK OM JE JEZELF EN LUISTER NAAR JE LICHAAM. Uiteraard geld dit ook voor alle andere saunaliefhebbers. Voel je vooral niet bezwaard om te storen en als je ziet dat het met iemand niet goed gaat, schenk daar dan aandacht aan.

November 2010