Ontmoeting in de sauna

Je bent jong, vrijgezel en wees eerlijk; ook jij kijkt wel eens om je heen naar wat er allemaal rondloopt als je een dagje aan het ontspannen bent. En voor jong kun je alle leeftijden lezen en ook het vrijgezel zijn is niet perse noodzakelijk maar dat was ik wel ten tijde van dit voorval.

Een heerlijke dag met een collega naar de sauna. Een voor mij nieuw complex dus ik had er zin in om het eens lekker te verkennen en me de hele dag te ontspannen. ’S Ochtends bij binnenkomst eerst een rondleiding van mijn collega gekregen aangezien zij hier al vaker was geweest. Daarna lekker aan onze eerste ronde begonnen. Het liep al tegen de middag toen we plaats namen in de zoutsteengrot, een sauna met een heerlijke temperatuur en een ontspannende werking. Ik had het gevoel steeds bekeken te worden door een en dezelfde persoon en ben om te ontspannen lekker gaan liggen met gesloten ogen.
Toen wij samen de sauna uitgingen bleek het mijn collega ook opgevallen te zijn, ik had het me dus toch niet verbeeld. Later in het bubbelbad kwam ik naast hem te zitten, al hoorde ik pas daarna van mijn collega dat het dezelfde man was geweest. En terwijl we lekker aan het bubbelen waren voelde ik onder water steeds iets tegen mijn hand wrijven. Allemaal heel onschuldig, leek per ongeluk te gaan. Het voelde ergens wel spannend en dat maakte dat ik niet reageerde, ik kon het me ook wel verbeelden zei ik tegen mezelf.
We hebben daar een tijd gezellig zitten kletsen met iedereen die bubbelde en besloten op een gegeven moment weer de sauna op te zoeken voor een speciale sessie. Ik liep nog even naar binnen en bij terugkomst bleek de deur al gesloten en mijn collega al binnen (zij bleek te denken dat ik ook binnen was; er stonden een zelfde paar slippers voor de deur als die ik droeg) dus heb ik een lekker plekje opgezocht en ben ik het voetenbad gaan zitten.
Dezelfde man kwam naast me zitten en terwijl ik naar hem keek dacht ik bij mezelf “die ziet er best leuk uit, het zou toch wat zijn om iemand in de sauna te ontmoeten”.
Na even gepraat te hebben stelde hij voor een stoombad te nemen en aangezien ik daar graag kom ging ik vrij vlot mee. In het stoombad bleek deze man toch andere ideeën te hebben. Na even gekletst te hebben vertelde hij me doodleuk dat hij een “mannelijk rechtopstaand” probleempje had en of ik dat wel even op wilde lossen, ik was tenslotte ook de oorzaak”. Even verbouwereerd keek ik hem aan maar gelukkig was ik vrij vlot weer adrem aanwezig “je weet de koude douche vast wel te vinden”, waarna ik opstond en wegliep.

Ik snap werkelijk niet dat iemand zich zo kan gedragen. Is het omdat we in de sauna geen kleren dragen dat dit daarom zomaar kan? Een klein beetje normen en waarden lijkt me toch geenszins teveel gevraagd. Er is niet voor niks een etiquette voor gedrag in de sauna, en ook al vind ik hem op sommige punten wat overdreven (waarom zou je je partner niet een knuffel of een kus kunnen geven) dit soort gedrag hoort daar gewoon niet thuis.
Ik ben zo dom geweest het niet te melden, waardoor deze man de kans krijgt het bij een andere vrouw te proberen. Dames (en heren natuurlijk ook) accepteer dit soort gedrag niet en meld het bij de leiding. Als we gezamenlijk de etiquette dragen dan zal dit hopelijk steeds minder vaak voorkomen.

November 2008