U bent hier

North, Alex - De fluisterman

Waardering ***

Auteur Alex North wilde graag een boek schrijven over de moeilijkheden die een weduwnaar ervaart om in contact te komen met zijn eveneens rouwende zoon. Nadat hij zelf verhuisde vertelde zijn, toen 4 jarige, zoon aan hem dat hij wilde spelen met “de jongen onder de vloer”, iets wat hem altijd bijgebleven is. En aangezien hij ook een spannend, enigszins spookachtig boek wilde schrijven besloot hij deze ingrediënten te combineren. En ook al zijn de dingen die in het boek gebeuren niet zo in zijn leven gebeurt, vertelt North, toch put hij zeker ook uit zijn eigen ervaringen tijdens het schrijven (bron https://celadonbooks.com/author-alex-north-on-his-suspenseful-thriller-the-whisper-man/ ).

Na het overlijden van zijn vrouw verhuist Tom met zijn zoon Jake naar Featherbank, een stadje met een duister verleden waarin een seriemoordenaar actief was. Deze man is allang gepakt en zit vast, maar dan verdwijnt er toch weer een jongetje en hoort Jake gefluister bij zijn raam…..

Met een prachtige 3-d cover weet De fluisterman direct de aandacht te trekken in de boekhandel. De mooie glimmende vlindervleugel met een goudgele kleur en gevuld met skeletten kun je niet voorbij lopen zonder hem even op te pakken. Helaas is er, ondanks de passende kleur, een cirkel met een quote van een auteur op de voorkant geplaatst en bleek dit geen te verwijderen sticker te zijn. De wijze waarop North zijn verhaal begint, middels een brief van vader aan zoon als proloog, maakt dat je als lezer direct in het verhaal stapt en nieuwsgierig word naar wat vader Tom te vertellen heeft. Het eerste hoofdstuk brengt direct spanning, want een ontvoering van een kleine jongen en de daaropvolgende onzekerheid komt bij iedere lezer wel binnen. Wat in De fluisterman goed gedaan is, is het uitwerken van de personages. Het is de auteur gelukt om ze tot leven te brengen en de lezer ook mee te laten leven met de opvoedingsvragen waar Tom mee worstelt. Deze zullen voor de gemiddelde ouder ook zeker herkenbaar zijn. De twee verhaallijnen, rondom de ontvoering en die van de verhuizing van Tom en Jake, wisselen elkaar af, waarbij soms enige lijntjes al worden gelegd die de twee verhaallijnen met elkaar verbinden. De verschillende verhaallijnen van waaruit het verhaal verteld word weet North netjes bij elkaar te brengen, al blijven er met het dichtslaan van het boek nog wel wat open eindjes over. De spanning kabbelt na een eerste start wel wat voort tot ongeveer driekwart van het boek, waarna de handelingen van Tom de spanning laten toenemen tot de uiteindelijk climax van het boek. Helaas is het voor de ervaren thrillerlezer wel wat voorspelbaar, maar dat maakt het leesplezier er niet minder om.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu