U bent hier

Moriarty, Liane - Bijna echt gebeurd

Waardering ***

Bijna echt gebeurd is de zevende titel die verschijnt van de hand van Liane Moriarty. De Australische auteur deed het idee voor dit boek ook op door iets wat gebeurde op een barbecue. Haar boeken zitten vol drama en onverwachte plottwist en ze is een ster in het elkaar laten vloeien van verschillende verhaallijnen. Moriarty schrijft over wat iedere gemiddelde lezer mee zou kunnen maken en heeft zich voor dit boek extra verdiept in de mannelijke karakters (https://bookpage.com/interviews/20179-liane-moriarty).

Clementine en Sam worden, samen met hun twee dochters, uitgenodigd voor een barbecue bij de buren van hun vrienden Erica en Oliver. Clementine en Erica kennen elkaar al van kinds af aan en hebben vaak aan een enkele blik genoeg voor een heel gesprek, maar hun vriendschap is gecompliceerd. Het levenslustige gezelschap van de buren lijkt Clementine dan ook een welkome afleiding tijdens een visite met onverwachte gespreksonderwerpen.

De cover van Bijna echt gebeurd oogt frivool als een zomerse cocktail. Op de achterflap een inleiding in het verhaal met de aankondiging van Liane Moriarty  als winnaar van de Goodread choice award voor beste roman van het jaar. Met haar eerste hoofdstuk introduceert Moriarty celliste Clementine die haar verhaal verteld op een maatschappelijke bijeenkomst in de wijk, waar zij geconfronteerd word met Erika, haar vriendin die bijna dwangmatig gestructureerd overkomt. Beide dames zijn hoofdpersoon in deze roman en het verhaal wordt afwisselend vanuit hun perspectief verteld, waarbij er nog kort geschakeld word naar een derde perspectief. Deze perspectief wisselingen maken het verhaal wel boeiend en zorgen ervoor dat je als lezer lang blijft gissen wat er nu precies gebeurt is. De personages weet Moriarty goed tot leven te gaan brengen, het zouden prima je eigen buren kunnen zijn en dit maakt ook dat je wilt weten wat hen bezighoudt en hoe ze hiermee omgaan. Wat Moriarty ook goed weet neer te zetten zijn de gezinnen die een rol spelen in deze roman, ook al zijn het deels slechts bijpersonages, toch hebben ze allen een eigen rol binnen het verhaal. Ruim 500 pagina´s weet Bijna echt gebeurd boeiend te blijven en het is dan ook zeker een mooie roman om te lezen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu