U bent hier

Mierlo, Chantal van - De Verloren Jongen

Waardering ****

Al in 2017 wist Chantal van Mierlo met haar eerste thriller De Nummers zichzelf genomineerd te krijgen voor de Hebban Thriller debuutprijs. Vrij snel daarna volgde de Julia Menksen serie, die verscheen als Storytell original en één van best beluisterde thrillers bleek te worden. De serie is zelfs vertaald in Spaans, Engels en Arabisch. Nu brengt uitgeverij Crimecompagnie de serie in 2022 alsnog via de boekhandel naar de lezer.
Zelf vertelt ze dat ze haar personages geloofwaardig probeert neer te zetten door ze te behandelen als echte mensen, waarbij niemand alleen maar goed of alleen maar slecht is. Doordat het boek in basis als audioboek is verschenen heeft Chantal de Julia Menken serie vooral vanuit de handeling geschreven. Om de aandacht van de luisteraar vast te houden was er minder ruimte voor het uitdiepen van, bijvoorbeeld, locaties (bron https://schrijvenonline.org/nieuws/chantal-van-mierlo-niemand-is-alleen-maar-goed-of-alleen-maar-slecht ).

Gedragsdeskundige Julia Menken heeft gekozen voor de cold case richting na een traumatische ervaring in het veld.  Toch wordt ze, tegen haar wens in, wederom opgeroepen om bij een lopende zaak te assisteren. Wanneer een vijftienjarige jongen in Arnhem wordt gevonden wordt Julia opgeroepen om als profiler het onderzoeksteam te assisteren. Maar wanneer oude wonden worden opengereten is het maar de vraag of zij haar emoties voldoende onder controle kan houden.

Op de cover van De verloren jongen, het eerste deel in de Julia Menken serie staat als aanrader “niet voor tere zieltjes”, waarmee direct een verwachting wordt gecreëerd. De korte inleiding in het verhaal op de achterflap geeft niks teveel weg.
Met het eerste hoofdstuk weet Van Mierlo de lezer direct het verhaal in te sleuren, waarbij ze de heftige details niet schuwt. Met de stap naar hoofdpersonage Julia Menken schetst de auteur een jonge vrouw die worstelt in het combineren van haar baan met haar gezin, iets dat haar in De verloren jongen met regelmaat parten speelt. Van Mierlo weet Menken zo neer te zetten dat je als lezer meevoelt in de dagelijkse worsteling die ze met zichzelf voert. Julia wordt goed uitgediept in de loop van het verhaal waarbij er steeds meer onthuld wordt van de trauma’s waarmee ze worstelt en de manier waarop ze daar tot aan het heden mee om is gegaan. Het kijkje in de keuken van een profiler en de wijze waarop deze werkt komt geloofwaardig over, zonder dat het gevoel overheerst dat je als lezer onderwezen wordt.
Van Mierlo heeft een gedetailleerd en strak in elkaar gezet plot op papier gezet waarin de verschillende verhaallijnen als een hoge snelheidstrein voortrazen, veroorzaakt doordat dit boek van oorsprong als luisterboek is geschreven. Hierdoor blijf je als lezer continu geprikkeld en wordt het moeilijker om het boek even weg te leggen. Een enkele ongeloofwaardige opvallendheid, zoals een recept voor een apotheek, doet even de wenkbrauwen fronsen maar doet geen afbreuk aan het leesplezier. Van Mierlo is erin geslaagd in dit eerste deel de spanning continu aanwezig te laten zijn en je en passant nog even te laten nadenken over wat je zelf zou doen als je moet kiezen en er eigenlijk geen goede keuze is. De verloren jongen is een zeer sterk geschreven eerst deel over Julia Menken en nodigt uit om ook het vervolg snel ter hand te nemen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu