U bent hier

Mierlo, Chantal van - De onbekende man

Waardering *****

Chantal van Mierlo, nu auteur van Crimecompagnie, debuteerde in het thrillergenre met De nummers in 2015 dat werd genomineerd voor de Hebban debuut thrillerprijs . Het jaar erna verscheen Het Isolement waarna Van Mierlo in de periode erna de trilogie van profiler Julia Menken schreef om als luisterboek uit te brengen. Nu, 5 jaar na dato, komen ook de lezers die het liefst een boek of e-boek ter hand nemen  aan hun trekken.
Recensies van deel 1 De verloren jongen **** en deel 2 De laatste vrouw *** kun je lezen via de links, hieronder lees je het oordeel over het afsluitende deel De onbekende man.

Na lange tijd lijkt Julia Menken haar leven weer enigszins op orde te hebben. Ze heeft een betere balans gevonden in privé en werk, voelt zich weer gelukkig samen met Maarten en haar zoontje Mees en ook de spoken uit haar verleden lijkt ze goed onder controle te hebben. Totdat haar baas haar op een actuele vermissingszaak van een kind zet, waarbij ze niet alleen samen moet werken met een nieuwe collega maar ze ook een antwoord moet geven op de vraag welke vervolgstap ze op haar werk zal zetten.

Ook het afsluitende deel van de trilogie heeft weer een prachtige plaat op de zwarte cover en vormt daarmee een mooi geheel om de serie in je boekenkast neer te zetten. Verder kenmerkt het boek zich door de typische Crimecompagnie uitingen zoals de binnenkant met doodshoofdjes.
De onbekende man opent met een heftig moment waarin een man bij een slapende jongen staat en dit uiteindelijk tot een climax komt. Van Mierlo zet hiermee direct de toon met wat je in dit boek kan verwachten.
In het eerste hoofdstuk wordt je als lezer in een korte samenvatting op de hoogte gebracht van de eerste twee delen en wat zich daarin heeft afgespeeld en weet de auteur direct de huidige, balansvolle situatie te beschrijven. De rustige balans blijft echter niet lang, want wanneer Julia op haar werk arriveert wordt ze zowel geconfronteerd met een nieuwe collega als een nieuwe, actuele, vermissingszaak van een jongen. Als lezer ga je mee in alles wat het bij Julia oproept en doordat Van Mierlo ook de gedachten van Julia deelt raak je als lezer ook betrokken bij de struggle waar ze in terecht komt. Haar gedachtegangen worden invoelbaar maar dat geldt zeker ook voor de reacties van haar zoon, vriend en collega’s. De vaart die in het boek zit weet Van Mierlo de volle leestijd aan te houden, het voordeel van een boek dat geschreven is om naar te luisteren is hier duidelijk aanwezig. Doordat het plot rondom Julia afgewisseld wordt met hoofdstukken vanuit daderperspectief blijf je geboeid doorlezen en wordt je als lezer bij momenten ook wel op het verkeerde been gezet. Met een strak plot, waarin de frustratie van de profilers bij momenten meer dan duidelijk wordt, neemt van Mierlo de lezer mee naar een climax die er voor zorgt dat je De onbekende man meer dan tevreden dicht kan slaan.

 

Voor september 2022 staat een nieuwe thriller op de planning, uitgeverij The House of Books brengt het De jongen in het donker uit en deze is nu alvast te reserveren voor als je op 15 september direct wil starten met lezen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu