U bent hier

McManus, Karen - Twee kunnen een geheim bewaren

Waardering ***

Over haar eerste boek, Eén van ons liegt, vertelt Karen M. McManus zelf dat het verhaal haar koos en dat dit geholpen heeft om het boek gepubliceerd te krijgen. Twee eerdere manuscripten die ze schreef werden door geen uitgeverij geaccepteerd. Volgens haar is het naast een goed verhaal ook een kwestie van de juiste timing en een dosis geluk om je boek in de boekhandel te krijgen (bron: https://whoaskedyoublog.wordpress.com/2018/01/01/interview-with-karen-m-mcmanus/). Nu ligt haar tweede YA thriller in de winkel; Twee kunnen een geheim bewaren.

Ellery komt samen met haar tweelingbroer tijdelijk bij haar oma wonen, in het dorpje waar haar moeder opgegroeid. Ondanks dat ze er wel veel over gehoord heeft is ze nooit eerder in Echo Ridge geweest. Het kleine dorpje lijkt zoals alle anderen, maar schijn bedriegt. De tante van Ellery verdween op 17-jarige leeftijd en 5 jaar terug haalde een moord in het dorpje zelfs het landelijke nieuws. Nog voor Ellery samen met haar broer aan haar schooljaar in Echo Ridge kan starten lijken mysterieuze dreigementen erop te wijzen dat de moordenaar terug is. Ellery, onderzoekend als ze is, kan het niet laten om zelf op ontdekkingstocht te gaan.

Naast de titel op de cover, staat er in een rode opvallende letters nog een ondertitel. Twee kunnen een geheim bewaren als er één dood is. Dit roept natuurlijk wel direct vraagtekens op. De cover is verder niet opvallend of bijzonder, toont twee hoofden / schouders van achter gezien waarbij het niet goed duidelijk is wat dit uit moet stralen. De achterkant oogt rustig, ondanks de opvallende rode kleur, doordat er enkel een inleiding op het verhaal in staat. Het boek heeft ook flappen waarop een extra fragment voorin het boek en informatie over de auteur achterin het boek te vinden is.
McManus heeft haar verhaal geschreven vanuit 2 vertelperspectieven die elkaar afwisselen. Ellery is een onderzoekende jonge meid, geïntrigeerd door mysteries mede gevoed doordat haar moeder niks over haar verdwenen zus wilde vertellen. Ze kan het niet laten om uit te zoeken hoe dingen in elkaar steken en om deze gedachten, soms wat onafgestemd, te delen met de mensen om haar heen. Malcolm, het jongere broertje van de jongen die 5 jaar terug als verdachte van de moord werd aangemerkt, is de twee hoofdpersoon in dit boek. McManus weet op geloofwaardige wijze zijn moeite te beschrijven om zich staande te houden in een dorpje waarin iedereen een mening over je heeft. Beide personages zijn aansprekend en de wijze waarop ze de tienercultuur op school heeft neergezet is weliswaar stereotype maar wel geloofwaardig en herkenbaar. De schrijfwijze van McManus maakt dat het boek vlot wegleest. Ondanks dat de spanning die je in het verhaal en bij het genre thriller verwacht lange tijd uitblijft komt geenszins het gevoel op dat het boek makkelijk weg te leggen is. Wanneer het boek richting de ontknoping gaat neemt de snelheid toe en ook de spanning. Doordat het McManus goed gelukt is om de ontknoping zeer verrassend te laten zijn is Twee kunnen een geheim bewaren zeker de moeite waard om te lezen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu