U bent hier

McManus, Karen - Familie liegt nooit

Waardering ***

Karen M. McManus is een Amerikaanse auteur van young adult thrillers, die wereldwijd bekendheid kreeg door haar debuut Eén van ons liegt. Haar inspiratie om te gaan schrijven was het lezen van “The hunger games”. Ze bleek echter niet zo goed in het schrijven van fantasy verhalen, maar kwam er tijdens het schrijven achter dat het mysterie genre haar meer lag. Familie liegt nooit is haar vierde boek en is ontstaan doordat McManus een artikel las en één bepaalde zin haar aandacht trok. Het artikel definieerde de Kennedy’s en zette McManus aan het denken. Hoe zou het zijn als 4 kinderen al hun privileges kwijtraakten, wat zouden de gevolgen voor hun kinderen zijn (bron https://www.chicklit.nl/auteurinterviews/167032/interview-karen-mcmanus-van-ons-liegt)?

Geheel onverwacht ontvangen Milly, Aubrey en Jonah Story, nichten en neef van elkaar, een uitnodiging van hun oma voor een bezoek aan het ouderlijk eiland van hun ouders. Ze kennen elkaar amper en zijn nooit eerder op het eiland geweest waar hun ouders opgegroeid zijn, doordat deze al jaren terug onterft werden. Voor hun ouders is er maar één antwoord mogelijk, maar daar denkt dit drietal een beetje anders over. Wanneer ze op het eiland aankomen lijken hun verwachtingen niet bepaald uit te komen. Stukje bij beetje ontdekken ze meer over hun familie geschiedenis, aan de gruwelijke waarheid lijkt niet te ontkomen.

De cover van Familie liegt nooit past goed bij de eerdere boeken van McManus die zijn uitgebracht, waarbij vooral het gebruikt van de grijstinten in combinatie met een knallende kleur voor de titel het handelsmerk lijken te zijn. De afbeelding past goed bij het verhaal en ook de titel is goed gekozen, zo kan geconcludeerd worden na het dichtslaan van de laatste pagina.
Vanuit de 3 hoofdpersonages wordt het verhaal verteld, waarbij steeds vanuit de ik-vorm wordt geschreven. Er is een vaste volgorde waarin Aubrey, Jonah en Milly elkaar afwisselen per hoofdstuk. Daarnaast wisselt McManus af met flashbacks naar het verleden,  waarbij Alison het hoofdpersonage is maar het in de derde persoon vertelt wordt. Hierdoor krijg je als lezer steeds meer zicht op wat er nu echt gebeurt is al die jaren geleden. Ook leer je de hoofdpersonages en hun eigenschappen goed kennen, het is McManus goed gelukt aansprekende personen tot leven te wekken met wie je kan meeleven. De onzekere Aubrey, Jonah die iedereen op afstand probeert te houden en het allemaal wel zelf kan en Milly die zich de kaas niet van het brood laat eten zijn jongeren die iedereen in zijn omgeving wel herkent, waardoor je in enige mate met hen kan identificeren. Een minpuntje is wel dat McManus zich hierbij vooral bedient van de clichés en dat er weinig verrassing in zit wat dit betreft. De spanning is voldoende opgebouwd, waarbij er steeds meer duidelijk word en je daardoor door wilt blijven leven. Er is voldoende ruimte om zelf te puzzelen en als lezer word je ook nog enkele malen op het verkeerde been gezet. Toch is voor de doorgewinterde thrillerlezer het plot uiteindelijk iets te voorspelbaar maar zit het geheel ook strak in elkaar. Een spannende YA thriller van een auteur die al meerdere malen heeft laten zien goede boeken af te leveren.

* Twee kunnen een geheim bewaren ***

Uitgegeven door Uitgeverij van Goor (https://www.unieboekspectrum.nl/)

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu