U bent hier

Lisdonk, Ad van de - Prachtig gebroken

Waardering ****

De Nederlandse auteur is al bekend van zijn trilogie rondom de Amazone vrouwen en brengt nu zijn vierde boek uit. Hij vertelt zelf altijd aan meerdere boeken tegelijk te schrijven en Prachtig gebroken was het eerste boek dat hij voltooide. Net als zijn hoofdpersonage is hij kunstliefhebber en ook het dwarse karakter van haar roept enige herkenning bij hem op. Van de Lisdonk is al aan het schrijven  aan een 2de deel met Kenndy Lincoln in de hoofdrol. Hij omschrijft zijn boeken zelf als avonturenverhalen, het genre waar hij zelf ook enorm van kan genieten (bron https://www.vrouwenthrillers.nl/index.php?page=interviewdetail&id=2658)

Kunstdetective Kenny Lincoln geniet van een vakantie en waagt zich aan een toeristisch ritje. Op een rommelmarkt laat iemand, zonder dat zij het merkt, een voorwerp in haar tas glijden. Dit betekent het einde van een rustige vakantie en zet haar leven op zijn kop. Want hoe hou je je staande wanneer ineens zowel regeringen als terroristen achter je aanzitten?  

De cover van Prachtig Gebroken oogt spannend en trekt zeker de aandacht van de thrillerlezer in de boekhandel. Door de kleursetting wordt je meegenomen naar een donker steegje waar een sterke vrouw staat die prima model kan staan voor Kennedy Lincoln. Daarnaast is het herkenbaar als een boek van Van de Lisdonk, doordat eenzelfde stijl is doorgezet vanuit zijn eerdere trilogie.
Sterke vrouwen lijken wel een kenmerk van deze auteur en ook nu is hij er wederom in geslaagd een intrigerend portret neer te zetten. Kenny Lincoln, aan het herstellen van een verbroken relatie en aan het bijkomen van haar vorige klus, blijkt een plaatje om te zien maar heeft ook de nodige bagage bij zich. Ze is een pittige doorzetter die zich niet zomaar wat laat vertellen en staat waar nodig zelf haar mannetje. Naast een temperamentvol karakter brengt Lincoln ook een goed stel hersens mee, en dat blijkt geen overbodige luxe. Andere personages die een rol van betekenis spelen zijn Mike, een stoere en knappe geheim agent en Rosenthal en Perach vanuit de Israëlische regering. Met regelmaat zitten Kennedy en Mike elkaar in de haren, beiden gewend om dingen op hun manier te doen, en daarbij komen ze bij momenten over als een stel kibbelende tieners. Dit brengt bij momenten wat luchtigheid in het geheel, al breekt het soms ook de spanning net even te veel.
Met Prachtig Gebroken brengt Van de Lisdonk naast een spannend verhaal ook een lesje geschiedenis tot de lezer. Een stukje bijbelse kennis komt in hapklare brokken voorbij en is goed te volgen ook voor de lezers die weinig met geschiedenis hebben. De spanning die in het boek te vinden is zit hem vooral in de actiescenes die de auteur tot leven heeft weten te brengen en de dreiging van een groep die snode plannen heeft. Waar Van de Lisdonk het landschap wat minder tot leven weet te brengen is het dan wel erg goed gelukt met zijn personages, ook de personen met een wat kleinere rol zoals David Rosenthal spatten van de pagina’s af en zijn geloofwaardig neergezet.
De afronding van Prachtig gebroken had iets meer body mogen krijgen, in het boek wordt toegewerkt naar de climax die dan toch ietwat teleurstellen kort en bondig wordt afgerond. Niettemin is dit een zeer geslaagd spannend boek en zeker aan te raden.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu