U bent hier

Langstraat, Tjeerd - Villa Gladiola

Waardering ****

Tjeerd Langstraat is journalist en ondernemer en schreef zijn thrillerdebuut Villa Gladiola welke verscheen in 2013. Een debuut dat direct op de shortlist verscheen voor de Hebban thrillerdebuut prijs. Door te reageren op een advertentie waarin een auteur voor de 4-daagse thriller werd gezocht, begon Langstraat aan dit voor hem nieuwe avontuur. Een avontuur dat nog niet voorbij is als het aan Langstraat ligt, “Vanaf nu ieder jaar een boek, ik heb de smaak te pakken”.

Rechecheur Jan Vos onderzoekt al enige tijd bizarre martelmoorden, waarbij omgebrachte vrouwen worden ontvoerd op de laatste dag van de Nijmeegse wandelvierdaagse. De vrouwen worden pas na enkele maanden teruggevonden. Het derde slachtoffer wordt gevonden door stadsdichter Johan Maenhout, die zelf ook een bijzonder verleden heeft. Terwijl Vos zijn best doet om een nieuwe verdwijning te voorkomen, ontdekt hij dat een redding van lang geleden verband lijkt te houden met zijn huidige onderzoek.

Villa Gladiola wordt uitgegeven als een 4-daagse thriller, maar buiten de periode van uitgave is er weinig dat het verhaal linkt aan de Nijmeegse vierdaagse en speelt het zich zeker ook niet in 4 dagen af. Dit doet evenwel niks af aan het plot dat zich ontvouwt en dat zeer sterk in elkaar zit. Langstraat heeft een boek geschreven met een goed opgebouwde spanningsboog die tot aan het einde stand houdt. De personages die Langstraat ten tonele brengt zijn niet altijd de meest aardige personen en hebben zeker hun eigenaardigheden maar passen goed in het verhaal. Over het algemeen zijn de personages goed uitgewerkt al had hier in sommige gevallen, zoals bij Fadilah, nog iets meer ingezeten. Een debuut dat zeer terecht op de shortlist van de Hebban debuutprijs stond, een aanrader voor de fans van een goede thriller.

 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu