U bent hier

Laerhoven, Bob van - Zwart water

Waardering **

Een tijd geleden kreeg ik het verzoek van Bob van Laerhoven zijn boek te lezen en hij stuurde me deze toe. Deze Vlaamse auteur schreef al meerdere boeken waaronder terugkeer naar Hiroshima, De wraak van Beaudelaire en De vrouw die van Dante hield maar ik las nooit eerder wat van zijn hand.

Zwart water wordt aangeprezen als zowel thriller danwel liefdesverhaal, waarin een vaderdochter relatie zich ontvouwt. Een roman en een drama. Ik ben een thrillerlezer, maar lees boeken binnen alle genre’s, dus wilde ik ook Zwart water graag lezen. Het heeft me veel moeite gekost door het boek heen te komen, niet in de laatste plaats vanwege de voor mij soms onbekende woorden.

In Zwart water draait het om Carl Visser, een auteur die na een zwaar ongeluk in het ziekenhuis in een coma ligt. Zijn dochter Moran zet zijn vrienden aan om hem verhalen te vertellen om hem weer te wekken. Zelf verschuilt ze zich in de naastgelegen badkamer en komt achter dingen die haar vader altijd voor haar verborgen heeft gehouden. Welke duistere waarheid ligt er voor haar verborgen? Een zoektocht naar het verleden van haar vader en haar eigen verleden volgt in de 277 pagina’s die het boek rijk is.

Zwart water is een pittig boek dat zich traag ontvouwt. Het thrillergehalte is nergens terug te vinden, maar de personages spatten van de pagina’s af. Van Laerhoven weet een aardig kijkje te geven in het leven van Carl Visser en zijn vrienden. De verschillende perspectieven zijn soms lastig uit elkaar te houden, wat het boek ietwat vertraagt bij momenten. De zoektocht van de dochter loopt als rode draad door het verhaal, dat zich bij momenten toch wel wat ongeloofwaardig aandoet. Een kanttekening; als lezer van spannende boeken kan Zwart water tegenvallen, waarschijnlijk word het door een fervent lezer van literatuur anders gewaardeerd.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu