Kinderen in de sauna

Tijdens mijn bezoek aan een sauna  midden in Nederland kwam ik voor het eerst kinderen tegen tijdens mijn bezoek. Iets wat ik nog niet eerder meegemaakt had, maar als ik er over nadenk staat er vaak bij dat kinderen pas vanaf hun 14de of 15de welkom zijn in de sauna. De jongens en meisjes die hier rondliepen waren in de leeftijd van 8/9 tot 14/15 jaar oud.  En laat ik gelijk maar even duidelijk zijn, ik heb niks tegen een saunabezoek van kinderen. Integendeel, ik wou dat ik dit jaren eerder had ontdekt. En wat me opviel was dat ze prima wisten hoe het werkte in een sauna en welke “ongeschreven” regels er gelden. Rustig in de sauna genieten is ook prima mogelijk voor jongere kinderen, en bij navraag bleken ze er ook erg van te genieten.

Wat ik dan wel een minpunt vind is dat het overduidelijk de jeugd was die naar elkaar riep over het plein heen, duiken oefende in het bubbelbad en het zwembad gebruikte om eens lekker te spetteren.  En eigenlijk kun je ze dat niet eens kwalijk nemen! Maar dat zowel de ouders, ik neem tenminste aan dat die er ook waren, noch het personeel er wat van zei zorgde bij mij wel voor lichte irritatie. Als je in de sauna ligt te ontspannen, dan wil je liever niet allerlei geschreeuw van het saunaplein horen komen. Als je ontspannen ligt te bubbelen heb je er, naar mijn mening, geen behoefte aan dat er een jonge knul zeehondje speelt op slechts een halve meter afstand.

Dus is het raar dat veel sauna’s het beleid voeren dat jonge kinderen niet gemotiveerd worden om te komen? Ik denk dat het prima kan, jonge kinderen die ontspannen en genieten van zo’n dag. Maar dan is het wel zaak van de ouders om ervoor te zorgen dat ze weten wat wel en niet kan en aan het personeel van de sauna om ervoor te zorgen dat ook de overige gasten een heerlijke dag kunnen hebben.

Juni 2010