U bent hier

Kamphuis, Martine - Spiegelbeeld

Waardering ****

Martine Kamphuis schreef al verscheidene thrillers en Spiegelbeeld is de tweede in de serie rondom Wynona Post. Eerder verscheen Alibi. Bij het schrijven is het plot nog niet echt uitgestippeld en Kamphuis ziet personages in een serie zich graag ontwikkelen, zo ook haar eigen protagonist WP. Door haar werk als psychiater is ze goed in staat om onderliggende psychiatrische problematiek of therapeutisch handelen geloofwaardig te beschrijven (bron https://www.hebban.nl/artikelen/martine-kamphuis-interview-gratis-ebook).

Tijdens een weekendje Terschelling wordt WP geconfronteerd met een heftige relatiebreuk van haar beste vriendin. Ze helpt Esther en haar dochtertje Ruth naar hun nieuwe appartement te verhuizen, maar ook daar blijkt Esther niet echt welkom. WP maakt zich ernstige zorgen en deze blijken terecht als ze Esther onder aan de trap vind en Ruth verdwenen blijkt.

In het eerste boek rondom WP, Alibi, bleek zij vooral een impulsieve psychologe die moeite had om haar werk en privé van elkaar te scheiden en de grens van het toelaatbare nog wel eens overschreed. In Spiegelbeeld is merkbaar dat WP een ontwikkeling doorloopt waarin ze een stukje volwassener wordt en zij de lering uit haar supervisie ook op zichzelf toepast. Zij raakt haar impulsiviteit zeker niet kwijt, maar weet wel iets meer controle op zichzelf te houden. Dit lijkt mede te danken aan de invloed die collega Joachim op haar heeft. Joachim is, zoals een collega van hen beiden het beschrijft “Een man die naast vele leuke eigenschappen ook de vervelende gewoonte heeft om te denken dat hij alles beter weet, en die altijd probeert een betere versie te creëren”. Esther, haar oudste en beste vriendin, raakt verwikkeld in een vechtscheiding terwijl ze moet dealen met buren die haar weg willen hebben uit haar appartement. Kamphuis beschrijft op mooie maar vlotte wijze thema’s als jezelf blijven in een relatie en vriendschappen, maar schuwt ook heftige thema’s als een vechtscheiding en wegpestende buren niet. Spiegelbeeld is een goed geschreven tweede deel in de serie rondom WP en geef zeker aanleiding om een volgende delen ook ter hand te nemen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu