U bent hier

Josten & Smits - Kroongetuige

Waardering **

Met Kroongetuige verschijnt het tweede deel in de serie van Josten & Smits rondom juriste Denise de Wit. Puttend uit hun werk als onderzoeksjournalist en de rechtspraak schreven zij eerder opgelicht, deel één in de serie rondom Denise. Nadat Josten een verhaal schreef over openbaar aanklager Smits en zij elkaar beter leerden kennen, kwamen ze achter hun gedeelde passie. Het willen schrijven van een thriller als duo, leek dan ook een logische keuze.

In Kroongetuige neemt Denise een baan aan bij een prestigieus advocatenkantoor. Haar eerste zaak is de illegale productie van merkkleding te bestrijden, waar één van hun klanten last van heeft. Deze zaak brengt haar naar Ibiza, Polen en Duitsland. Dan blijkt de zaak verband te houden met de aanklacht tegen vrouwenhandelaar Goran Goltas, verdedigd door Ben Reinhardt, de baas van Denise. Terwijl Denise haar best doet om de familie perikelen op te lossen, werkt ze hard om deze zaak tot een goed einde te brengen.  Terwijl de uitspraken van de rechter afhangen van de kroongetuige, krijgt Denise het zeer zwaar als ze deze getuige beter blijkt te kennen dan haar lief is.

Josten & Smits geven een zeer geslaagde inkijk in de wereld van justitie. Vooral dat de scheidslijn tussen goed en kwaad soms maar een millimeter dun is laten zijn met hun plot duidelijk zien. Denise is een innemende persoonlijkheid met een flinke dosis rechtvaardigheidsgevoel waar je je als lezer makkelijk mee kunt verbinden. Toch zitten er enkele mindere punten aan dit boek. Daar waar de spanning tot halverwege het boek een goed niveau behoudt, vliegen Josten & Smits aan het eind flink uit de bocht met acties die niet helemaal lijken te passen bij een juriste. De platvloerse seksuele momenten van Storm bieden geen meerwaarde en lijken ook geen enkel doel te hebben. En op de achterflap wordt van een heel ander advocatenbureau gesproken dan waarvan in het plot zelf sprake is. Mede dankzij de vaart in het verhaal en de eerste helft van het boek een dikke 2 *.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu