U bent hier

Jensen, Louise - Het zusje

Waardering ***

Louise Jensen schreef met Het zusje haar debuut rond haar dertigste nadat ze jarenlang het schrijven aan de kant had gezet. Na een ernstig ongeluk pakte ze het schrijven opnieuw op in de vorm van non-fictie artikelen over haar ervaringen. Met het idee om een mindfullness boek te schrijven nam Jensen deel aan een schrijfgroep in de omgeving, waar ze na een eerste oefening personage  Grace creëerde en de basis voor haar eerste hoofdstuk legde. Na die avond kon ze de personages niet meer loslaten, wat uiteindelijk na 18 maanden resulteerde in haar eerste thriller (bron: https://shelleywilsonauthor.com/2016/07/07/author-interview-meet-louise-jensen-fab_fiction-thriller/).

Grace wordt achtervolgd door de laatste woorden van haar overleden vriendin. Op zoek naar antwoorden opent ze een tijdscapsule van hen en komt tot de ontdekking dat ze haar hartsvriendin minder goed kende dan ze dacht. Op zoek naar Charlies vader komt Grace in contact met Anna die claimt haar zusje te zijn. Grace duikt in het contact met Anna wat haar helpt om met het verlies van Charlie om te gaan, maar dan lijkt er toch iets helemaal niet te kloppen.

De cover van Het zusje is gelijk al onheilspellend met de roze envelop en de tekst “Ik heb iets vreselijks gedaan”. Het past goed bij het verhaal en valt met zijn combinatie van zwarte en roze kleuren zeker op. Op de achtergrond een sterke inleiding in het verhaal, waar ook weer op een leuke wijze de kleursetting in de tekst terug komt. Afwisselend in het heden en het verleden onthult Jensen het verhaal van protagoniste Grace, waarbij we Grace leren kennen als een ietwat onzekere en angstige vrouw die een poging doet om uit een gat van intens verdriet te ontsnappen en haar leven weer vorm te geven. Ze woont samen met vriend Dan, die zijn eigen weg gaat en wat afstandelijk overkomt.  Daarnaast leren we Anna kennen, het zusje van Charlie. Anna komt over als een sexy jonge vrouw die op een bijzondere wijze het leven van Grace binnendringt en waarna er wel heel wat vreemde dingen gebeuren. Het plot van Het zusje zit op zich redelijk in elkaar en kent deels onverwachte wendingen, al zijn voor de ervaren thrillerlezer ook wel een aantal wendingen enigszins voorspelbaar. Dit doet overigens weinig af aan de spanning en het leesplezier, want Jensen heeft wel kans gezien de lezer zich steeds weer af te laten vragen hoe het verder zal gaan. Het boek komt wel wat langzaam op gang maar vanaf ongeveer de helft volgen de wendingen elkaar voldoende snel op om door te willen lezen. Op het einde weet Jensen zeker nog een laatste onverwachte wending uit haar hoed te toveren, waarmee ze een verrassend einde heeft neergezet voor haar debuut.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu