U bent hier

Jansma, Linda - Schaduwkinderen

Waardering ****

Linda Jansma is al een bekend auteur in Nederland. Zij schreef 8 stand-alones en brengt nu met Schaduwkinderen  voor het eerst een trilogie tot stand. Haar thrillers hebben altijd een actueel maatschappelijk thema. Zo kun je in Tweestrijd lezen over huiselijk geweld en gaat het in Vrij spel over eigen rechter spelen.

Officier van justitie Jules DeClerck heeft geen herinneringen aan die avond, 20 jaar geleden. Die avond waarop haar vader overleed en haar broer als gevolg daarvan levenslang kreeg voor de moord. Met regelmaat wordt de geplaagd door mistige beelden in haar slaap, terwijl ze overdag blijkt zoeken naar antwoorden. Tijdens haar werk word Jules geconfronteerd met een zenuwslopende zaak met grote risico’s op meer slachtoffers, een zaak die haar slaap flink beïnvloedt.

Linda Jansma staat bekend om haar actuele thema’s die zij in haar boeken beschrijft en ook Schaduwkinderen is daar geen uitzondering op. Zowel de vluchtelingenstroom als mogelijk terrorisme komt in dit eerste deel van de trilogie aan bod en Jansma weet dit levensecht te omschrijven. Als lezer kun je niet anders dan onrustig worden als je nadenkt over de risico’s dat haar boek tot werkelijkheid zal komen. Jansma heeft gekozen om haar boek zich af te laten spelen in het noorden van het land en als je een beetje bekend bent in Leeuwarden en omgeving merk je direct dat ze haar research goed op orde heeft. Hoofdpersoon Jules is echter geen Friezin maar een Belgische van oorsprong en dit kom je in het verhaal regelmatig tegen vooral in haar woordkeuze. Ze komt over als een daadkrachtige, intelligente vrouw met zowel een harde als een zeer gevoelige kant al houdt ze deze laatste het liefste verborgen. Haar tegenspeler is haar ex en journalist Harry die zowel voor de krant als zijn eigen blog schrijft. Hij is gehard door zijn verleden maar heeft een zwakte voor Jules en is geneigd om de lijntjes, zelfs die van haar privéleven, met voeten te treden. Hij is een goede netwerker en prater met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Beide verhaallijnen rondom Jules zijn intrigerend, zowel die in het heden als die van haar leven. Vooral het verleden van Jules, waarvan Linda Jansma slechts een klein tipje van de sluier oplicht, nodigt uit om het tweede deel ter hand te nemen. Er word regelmatig gewisseld tussen de verschillende verhaallijnen rondom Jules, afgewisseld met hoofdstukken vanuit het perspectief van een kleine jongen. Vooral met deze hoofdstukken weet Linda Jansma een gevoelige snaar te raken. De spanningsboog van Schaduwkinderen schiet gelijk omhoog met de eerste explosie en door het boek heen blijft deze voelbaar. De angst voor wat er kan gebeuren, paniek als het moment daar is maar ook de spanning rondom het priveleven van Jules die juist onder je huid gaat zitten. Het open einde aan deze verhaallijn past in de trilogie maar laat de lezer wel met vraagtekens achter. En nu maar duimen dat deel twee niet te lang op zich zal laten wachten.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu