U bent hier

Hurwitz, Gregg - Jij bent de volgende

Waardering *****

Gregg Hurwitz heeft al 14 thrillertitels op zijn naam staan en recent is zijn titel Jij bent de volgende uitgekomen. Deze Amerikaanse auteur groeide op in San Francisco maar woont tegenwoordig in Los Angeles waar hij ook schrijft aan screenplays voor Hollywood – producers.  Hij werd al regelmatig genomineerd voor verschillende awards, waaronder de Ian Fleming Steel Dagger award en de Crimespree award.

Mike Wingate, aannemer, staat op het punt zijn grote milieuvriendelijke project op te leveren als hij erachter komt dat één van zijn onderaannemers zich niet aan de afspraken heeft gehouden. Tijdens een feestje wordt hij bedreigd maar hij en zijn vrouw en dochter aangifte doen, is de politie meer geïnteresseerd in Mike zijn verleden dan in zijn verhaal. Als niemand bereid blijkt hem te helpen zit er niks anders op dan zijn oudste vriend Shep te vragen om hem en zijn gezin te beschermen. Shep, die het criminele pad is op gegaan lijkt zijn beste optie voor bescherming.

Hurwitz is er wederom in geslaagd een eersteklas kaskraker af te leveren. Jij bent de volgende trekt je het verhaal in zonder je nog los te laten tot je de laatste pagina dichtslaat. Wat Hurwitz erg goed kan is een karakter neerzetten dat echt gaat leven. Hij weet zowel de goede als de slechtere karakters zo neer te zetten alsof ze uit de pagina kunnen komen stappen. Zelfs de bijrollen, zoals Annabel, weet hij voldoende diepgang mee te geven. De spanningsboog in Jij bent de volgende kent een mooie stijgende lijn met af en toe een stabiel stuk. Met verrassende wendingen en heftige passages als William en Dodge hun klus uitvoeren onthult Hurwitz steeds meer puzzelstukjes van Mike’s verleden. De uiteindelijke ontknoping blijkt een onverwachte uitkomst, waar Hurwitz op een kundige wijze naartoe heeft geschreven. Ik kan niet anders dan me aansluiten bij Lee Child “uitmuntend op alle fronten”.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu