U bent hier

Hurwitz, Gregg - De rekruut

Waardering *****

Vooraleer hij Evan Smoak creerde schreef Hurwitz vele boeken met zijn hoofdpersonage in zijn achterhoofd. Hij wilde zich er niet eerder aan wagen voor hij daadwerkelijk wist wat Evan uniek zou maken ten opzichte van andere seriepersonages zoals Jack Reacher en Jason Bourne. Ondanks dat het een serie is schrijft Hurwitz alle boeken alsof het standalones zijn en voor zijn derde boek, De rekruut, koos hij het uitgangspunt om Evan’s meest persoonlijke verhaal ooit te vertellen. (bron https://therealbookspy.com/2018/01/28/hellbent-five-questions-with-gregg-hurwitz/). Hurwitz ging zelf in gesprek met Orphan X, wil je meegenieten van dit bijzondere gesprek, volg dan de volgende link (https://www.penguin.co.uk/articles/2018/gregg-hurwitz-interviews-orphan-x/ ).

Voormalig geheim agent Evan Smoak helpt als de 'Nowhere Man' iedereen die hulp nodig heeft en zich tot niemand anders kan wenden. Maar deze keer is degene die zijn hulp inroept een oude bekende: Jack Johns, de man die hem als kind uit een weeshuis wegplukte en hem opvoedde als hij zijn eigen zoon was. De man die Evan ook opleidde in het Orphan-project, een officieel niet-bestaand trainingsprogramma van geheim agenten. In het diepste geheim is een team van huurmoordenaars bezig iedereen die bij het Orphan-project betrokken was uit de weg te ruimen. Ze zitten Jack op de hielen en Evan krijgt van zijn vroegere leermeester nog één allerlaatste opdracht: ga op zoek naar mijn laatste protegé en rekruut voor het Orphan-project en bescherm hem. Hierdoor komt Evan recht tegenover een oud-collega van hem te staan, Charles Van Scriver, die vastberaden is alle Orphans te doden. Helemaal boven aan die lijst staat: Orphan X.

De cover van De rekruut past zowel wel als niet bij de twee eerdere delen van de serie. Waar bij de eerste 2 naast een afbeelding van een man op de cover ook altijd een grote X zichtbaar, ontbreekt deze laatste op het derde boek. Toch trekt het boek de aandacht met zijn afbeelding en kleursetting. Dit derde deel is volgens Hurwitz het meest persoonlijke deel rondom zijn hoofdpersonage Evan Smoak en dat kan zonder enige moeite onderschreven worden. Eén van de belangrijkste karaktereigenschappen van Smoak is zijn medemenselijkheid, die juist wat haaks lijkt te staan op de uitoefening van zijn vak. Het is Hurwitz goed gelegd om juist die kant van Evan uit te lichten en hem stil te laten staan en te laten worstelen met allerlei gevoelens die hij niet eerder ervaarde, terwijl zijn andere, stoere, kant ook continu aangesproken wordt. Eén van de personages die Hurwitz introduceert is de jonge Joey en deze weet hij zeer herkenbaar neer te zetten, met bij de leeftijd passende gedragingen. Iemand om in je hart te sluiten en onder je hoede te nemen.
Een van de dingen die verwacht bij een boek van Hurwitz in de serie rondom Evan Smoak is goed uitgewerkte actiescenes. En waar Hurwitz bij De Nergensman nog wel eens uit de bocht wilde vliegen en de grenzen van geloofwaardigheid opzocht is dat in De Rekruut zeker niet het geval. En juist dat maakt dat dit boek prettig wegleest. Het blijft geloofwaardig terwijl de spanning hand over hand toeneemt en je je blijft afvragen hoe het uiteindelijk zal aflopen. Weet Smoak alles tot een goed einde te brengen? Er zijn wel wat voorspelbare momenten in dit plot, maar geen moment gaan deze ten koste van de spanning, die ditmaal niet alleen in de actiemomenten zit maar ook in de ontwikkeling van Smoak en de onderlinge verhoudingen tussen de personages.


www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu