U bent hier

Hurwitz, Gregg - De nergensman

Waardering ****

Hurwitz heeft met zijn boeken rondom Evan Smoak voor het eerst weer het gevoel dat hij met een succesvol project bezig is. Na verschillende standalones kriebelde het om opnieuw met een seriepersonage aan de slag te gaan. Hij heeft zelfs recent zijn schrijfkamer geluidsdicht laten maken, de plek waar hij enkel gezelschap heeft van zijn honden want zijn vrouw en kinderen zijn hier niet welkom. Zij tip voor alle auteurs is om alles wat je wil beschrijven zoveel mogelijk zelf ook te ervaren, omdat je alleen zo je lezers een plek op de eerste rij gunt, aldus Hurwitz (bron;  https://www.hebban.nl/artikelen/gregg-hurwitz-lezers-verdienen-een-plek-op-de-eerste-rij )

Vroeger werd hij Orphan X genoemd… Op jonge leeftijd trad Evan Smoak toe tot het Orphan-Project, een officieel niet bestaand trainingsprogramma van geheim agenten. Nu wordt hij de “Nowhere man” genoemd en helpt hij diegene die zich tot niemand anders kunnen wensen. Maar op een dag is het Evan zelf die hulp nodig heeft. Hij word in een hinderlaag gelokt, verdoofd en weggevoerd. Wanneer hij bijkomt, zit hij opgesloten in een kamer, zonder enig idee te hebben van waar hij is en wie hem gevangen heeft genomen. Om te weten te komen wat er is gebeurd moet hij slimmer, sneller en sterker zijn dan zijn tegenstanderd.

Met de herkenbare cover van een profielfoto van Evan Smoak met een groot rood kruis op de voorkant, weet je direct dat je een nieuw deel van de serie van Hurwitz in handen hebt. De afbeelding straalt wel een zekere actie en spanning uit. Zowel de flaptekst als de quotes op de achterkant maken al snel duidelijk dat je als lezer een actie thriller in handen hebt. Nergensman start met een sterke proloog waarin je als lezer direct weer even weet wie Evan is, wat zijn drijfveer is en wat hij kan bereiken. Maar dan veranderd zijn situatie al vrij snel drastisch en word Evan geconfronteerd met beperkingen en uitdagingen. Hurwitz heeft kans gezien om zijn personage Evan Smoak verder uit te diepen door hem op een nieuwe manier te confronteren met zijn kennis en vaardigheden, maar weet wel gedurende het hele boek de herkenbare kant van Smoak steeds in beeld te houden. Toch staat in dit tweede deel een stuk minder van zijn persoonlijke kant centraal dan in Orphan X, waarin Hurwitz hem introduceerde. Naast Evan introduceert Hurwitz in dit 2de deel als belangrijkste bijpersonage de charismatische Rene, een man met een enorm ego en een flinke bankrekening die zich erop toelegt om zijn eigen leven zo fortuinlijk als maar mogelijk is te laten verlopen. En dit trekt hij duidelijk op alle fronten van zijn leven door. Wat betreft het plot staat deze ook ditmaal bol van de actiescenes, waarin Smoak tot het uiterste op de proef gesteld word om zich staande te houden. Toch tikt Hurwitz het randje van de geloofwaardigheid wel enkele malen aan, waarbij de vraag opkomt of zoiets als dit daadwerkelijk zou kunnen voorkomen. Echter voor de vaart in het verhaal en voor het leesplezier dat Nergensman biedt is dit geen probleem, je blijft als lezer toch echt aan de pagina’s gekluisterd om te weten of Smoak zich ook uit deze situatie zal gaan redden.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu