U bent hier

Hulst, Annet - Privacy Live

Waardering ***

Annet Hulst deed ruim 10 jaar over het schrijven van haar debuut Privacy live. Ze startte met het verhaal in 2006 voor een schrijfwedstrijd, maar had jarenlang onvoldoende tijd om tot dit eindresultaat te komen. Naast haar baan in de IT zette ze verscheidene succesvolle boekensites op zoals chicklit.nl en vrouwenthrillers.nl (bron  https://www.thrillersandmore.com/2020/04/11/interview-annet-hulst/ ).

De 17-jarige Jente is groot fan van het nieuwe tv-programma Privacy Live, gemaakt door Air-TV waar ook haar vriend Daniel werkt. Elke week kijkt ze naar het programma dat geheimen van normale Nederlanders zonder enige schroom op tv laat zien. Jente, die zelf graag beroemd wil worden, heeft zich opgegeven voor het programma “De mooiste maagd van Nederland” en is door de eerste ronde heen als haar vriend ineens verdwijnt.

Alleen de titel “Privacy live” maakt al wel duidelijk dat dit een actueel boek kan zijn. Menige discussie tegenwoordig gaat tenslotte over de privacy tegenwoordig. Hoofdpersonage is de 17-jarige Jente die, net als menig jongere, een eigen vlog heeft. Ze is enthousiast, een doorzetter, gedreven en passievol maar ook ietwat naïef. Het is Hulst goed gelukt om deze jongedame te portretteren; haar keuzes en acties zijn passend bij een 17-jarige waardoor ze geloofwaardig is en het verhaal goed kan dragen. Menige jongere zal zich waarschijnlijk ook wel kunnen identificeren met haar, omdat ze op haarzelf lijkt of op een vriend of vriendin. Naast haar inactieve moeder valt haar enthousiasme voor tv programma’s als privacy live en De mooiste maagd van Nederland extra op, programma’s die de actualiteit van dit boek bekrachtigen. Haar vriend, de 19-jarige Daniël, heeft een baan bij het populaire Air-TV dat onder andere Privacy Live maakt; het programma dat met stiekem gefilmde beelden geheimen van Nederlanders zonder enige schroom naar buiten brengt. Daniël is zorgzaam en attent, serieus en gedreven. Wanneer hij verdwijnt is de paniek van Jente invoelbaar. Hulst wisselt tijdens het verhaal tussen de perspectieven van Jente en Daniël, wat ook wel lichte spanning met zich meebrengt omdat je als lezer al weet dat er iets niet klopt. De korte hoofdstukken en vlotte schrijfstijl zorgen ervoor dat je door het boek heen vliegt. Naast het goed in elkaar gezette verhaal, dat overigens wel enkele voorspelbare elementen bevat, weet Hulst de lezer aan het denken te zetten over de ethische vraagstukken die ze opwerpt. In hoeverre is je leven privé? Mag een tv-programma dit zomaar in beeld brengen? Wie beslist over goed of fout en over een mensenleven?
De spanning stijgt in de laatste 30 pagina’s maar het einde had nog wel iets beter uitgewerkt kunnen worden voor een mooie afronding.
Privacy Live biedt naast een goed verhaal en goed uitgewerkte, geloofwaardige personages ook interessante ethische vraagstukken om over na te denken. 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu