U bent hier

Hoven, Heleen van den - Het tango algoritme

Waardering ***

Al weer een derde thriller is verschenen van de hand van auteur Heleen van den Hoven bij Crimecompagnie. Ze debuteerde vlak voor haar 60ste met Het Carpa complot en een jaar later verscheen De Speelgoedman. Het Tango Algoritme is haar eerste thriller bij welke ze onder andere vanuit drie vrouwelijke hoofdpersonages schreef, zo vertelt ze in de leesclub van Hebban (https://www.hebban.nl/spot/leesclub-het-tango-algoritme). Al eerder bleek in een interview dat water het element is voor Heleen van Hoven en ook in dit derde boek heeft dat element meermaals een belangrijke plek (https://perfecteburen.nl/2020/05/roelant-meets-heleen-van-den-hoven/).

Lerares wiskunde zoekt een nieuwe danspartner voor haar passie, de tango. Haar huisgenoten genieten van de wiskundig ingerichte zoektocht van Emmy, maar kunnen het ook niet laten een handje te helpen. Een nieuwe danspartner betekent ook nieuwe dansschoenen voor Emmy, maar dat blijft niet zonder gevolgen.

De rode dansschoen in de waterplas en de zwierige aanhef van de titel passen goed bij het dansthema dat in dit boek een rol heeft. De rode schoen is weliswaar opvallend, toch is de cover verder vrij rustig en de vraag is of de donkere kleur op een tafel bij de boekhandel echt de aandacht trekt. Op de achterzijde de standaard indeling van de crimecompagnie met naast een inleiding in het verhaal ook een foto en info over de auteur.
Van den Hoven opent met een korte alinea over een tango onderdeel, waarna er wordt gestart met een proloog waarin iemand vertelt over zijn droom, maar ook over het instorten van het kaartenhuis. Het verhaal begint met een mail van Grace aan zichzelf en wordt afgewisseld met hoofdstukken vanuit Emmy, Flo, Charlie en Viggo. Afwisselend vertellen zij vanuit het ik-perspectief hun verhaal, waarbij je hen beetje bij beetje leert kennen. Doordat zij allen in de ik-vorm vertellen krijg je beeld bij een ieder van hen door de overwegingen die bij hun handelingen horen. Dit brengt ze tot leven en hierdoor weet de auteur je ook te betrekken bij hun levens. Mogelijk door het schrijven vanuit 3 vrouwelijke personages, maar misschien is dat helemaal geen oorzaak, komt er bij momenten wel een feelgood touch om het hoekje kijken. Door de korte hoofdstukken, die vrijwel altijd met een mini cliffhanger afsluiten, weet de auteur de lezer geboeid te houden in het verhaal. Van de Hoven heeft een prettige schrijfstijl waarbij ze je met vaart door het plot loodst richting het einde. Met enkele onverwachte wendingen weet ze het feelgood gehalte binnen de perken te houden en het tango algoritme als een prima thriller af te sluiten.

 

Uitgeven door Crimecompagnie

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu