U bent hier

Hoffschlag, Bronja - De skinner methode

Waardering *****

De project X trilogie van Bronja Hoffschlag vordert gestaag. De dode kamer (DDK)  verscheen in november 2013 en was het eerste deel. Hoffschlag publiceerde zelfstandig en heeft ondertussen haar eigen uitgeverij Agemo. Ze heeft haar eigen stijl, waar ze jaren aan sleutelde voor een eerste publicatie aan de orde kwam. Met haar debuut DDK won Hoffschlag in 2014 de Hebban thriller debuutprijs. De skinner methode (DSM) is het tweede deel in deze trilogie en is onder andere voorgelegd in de Hebban leesclub ter beoordeling.

Mischa Larssen zit zijn straf uit in de gevangenis, maar heeft nog een doel om na te streven. Zijn celgenoot Jamie is voor hem een luisterend oor en medegevangene Dean een steun en toeverlaat. Eén van zijn mede gevangenen is de seriemoordenaar Donald Skinner, een man met een missie. En die missie heet Mischa Larssen. Lennart, de broer van Mischa, komt wekelijks op bezoek en transformeert in een bezorgde en hulpvaardige grote broer. Om Mischa te helpen duikt hij in de legende die Donald Skinner heet, een zoektocht die leidt naar een zeer bekende sekte.

De personages uit DDK evolueren zeer passend van DDK naar en in DSM. Met haar 2de deel van deze trilogie weet Hoffschlag haar karakters direct weer tot leven te roepen en zorgt er zo voor dat je als lezer gelijk weer middenin het verhaal zit. Op ingenieuze wijze weet zij nog een nieuwe verhaallijn, met bijbehorende personages, in te voegen waardoor je als lezer je blijft afvragen hoe het nu precies in elkaar steekt. Waar DDK een wat lagere snelheid had, mede doordat het verhaal eerst vanuit de ene en later vanuit de andere broer werd vertelt, gaat DSM maar door. Er wordt met regelmaat gewisseld tussen vertelperspectieven en daarnaast verspringt DSM continu in tijd, waardoor je oplettend en met aandacht moet lezen om niks te missen. De spanningsboog is subliem en Hoffschlag weet met regelmaat de lezer nog te verrassen met plotwendingen. Het open einde, logischerwijs behorende bij een tweede deel, doet je vooral hopen dat Bronja 24 uur per dag doorschrijft om zo snel mogelijk het derde deel af te leveren. Het is bijna aan te raden om te wachten tot deel 3 ook verschijnt alvorens te beginnen aan deze trilogie. Bijna..........

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu