U bent hier

Hausman, Romy - Dag en nacht

Waardering ****

Romy Hausman is een nieuwe auteur op het Nederlandse thrillerfront. De in 1981 geboren Duitse werkte eerst als hoofdredacteur bij een productiemaatschappij en werkt nu als free-lancer in de tv wereld. Dag en nacht is haar thrillerdebuut (bron: https://www.harpercollins.nl/9789402758405/dag-en-nacht/).

Een afgelegen hut in het woud. De ramen verduisterd. De deur op slot. Lena en haar twee kinderen leven er volgens strikte regels: maaltijden, toiletbezoeken, lestijden… De vader legt alles nauwgezet vast. Hij beschermt ze voor alle ‘gevaar’ van de buitenwereld, hij zorgt ervoor dat zijn kinderen een moeder hebben. Koste wat het kost. Tot Lena erin slaagt te vluchten. Dan breekt de hel pas echt los. De vader wil met alle macht terughalen wat hem toebehoort. En dan is er nog de vraag of zij echt Lena is, de jonge vrouw die veertien jaar eerder spoorloos verdween… (bron https://www.hebban.nl/boek/dag-en-nacht-romy-hausmann#review)

Met de inleidende tekst op de achterkant wordt, helaas, al een enkele spoiler weggegeven waardoor je als lezer al vanaf het begin weet dat de hoofdstukken die onder Lena geschreven zijn door een andere vrouw verteld worden. Dat is eigenlijk wel jammer, want anders was zeker deze plottwist al zeer boeiend geweest. Maar dat mag de pret niet drukken, want Hausman weet vanaf het eerst hoofdstuk lezers aan zich te binden door dochter Hannah haar verhaal te laten vertellen vanuit zichzelf. Het wat kinderlijke taalgebruik waarin de dertienjarige Hannah haar vertaald vertelt zorgt dat ze binnenkomt en dat je haar gevoel mee overneemt. Het past weliswaar niet goed bij een dertienjarige “normale” tiener maar wel bij dit meisje dat op een zeer bijzondere manier is opgegroeid. Door het verhaal te vertellen vanuit verschillende perspectieven en te starten op het moment van de ontsnapping heeft Hausman een interessante invalshoek gekozen. Hierdoor weet ze de spanning vooral onderhuids te laten toenemen doordat er steeds meer vragen opkomen waar je als lezer je hersens over kan breken. Tot aan de laatste pagina weet ze deze spanning goed vast te houden, waardoor je eenmaal bezig het boek niet meer zo makkelijk weg kan leggen. Het lukt Hausman meermaals om de lezer op het verkeerde been te zetten door verschillende oplossingen de revue te laten passeren en uiteindelijk toch met een onverwachte plottwist te eindigen. Echter blijven er ook een aantal vragen onbeantwoord over na het dichtslaan van het boek die een klein beetje afbreuk doen aan de sterkte van dit verhaal. De vaart die het verhaal heeft en de prettige schrijfstijl van Romy Hausman zal de meeste thrillerlezers absoluut bevallen en het is dan ook wachten op de dag dat deze Duitse auteur een volgend boek in Nederland zal komen afleveren.


www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu