U bent hier

Hastrup, Julie - Een doorn in het oog

Waardering ****

Een doorn in het oog is het debuut van Julie Hastrup. Deze Deense auteur is journaliste voor radio en televisie en schreef met haar debuut direct één van de best verkochte thrillers van 2009 in Denemarken. Ook werd het genomineerd voor de prijs voor het beste debuut. Deze schrijfster is zelf in 1968 geboren in Ringkøbing, waar haar verhalen zich afspelen, maar woont en werkt tegenwoordig in Kopenhagen. In Denemarken zijn ondertussen al 3 titels in deze serie verschenen.

Rebekka Holm speelt de hoofdrol in Een doorn in het oog. Als rechercheur bij moordzaken wordt ze teruggeroepen naar haar geboortedorp om daar te ondersteunen bij het onderzoek naar een moord op de jonge Anna. Geplaagd door haar eigen herinneringen moet Rebekka alle zeilen bijzetten om verder te komen in het moordonderzoek. Terwijl getuigen info achterhouden, aanwijzingen te goed lijken te kloppen en de lokale politieagenten niet allemaal even blij zijn met de ondersteuning, zoekt zij haar weg om Ringkøbing zo spoedig mogelijk weer te kunnen verlaten.

Hastrup heeft met haar debuut een plaatsje veroverd in het landschap vol Scandinavische thrillerauteurs. Spannende momenten wisselen de psychologische plotwendingen af, terwijl Holm met haar onderzoek laag na laag van alle betrokkenen ontbloot. Een doorn in het oog is een echte misdaadroman geworden met een aantal voorspelbare wendingen, maar juist door de vaart die Hastrup in het verhaal heeft gebracht wordt het nergens saai. Hastrups omschrijvingen maken dat je als lezer door Ringkøbing heen loopt en je makkelijk inleeft in het verhaal. Net aan 4*en de zekerheid dat ook een tweede deel zeker gelezen gaat worden.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu