U bent hier

Hartog, Marleen - Skoftig

Waardering ***

Thrillerauteur Marleen Hartog schreef voor ze debuteerde met haar thriller 3 non-fictieboeken. Ik mocht haar enkele vragen stellen en kwam er onder andere achter dat zij in het schrijven al haar creativiteit kwijt kan en geniet van de vrijheid die het haar biedt. Wanneer ze haar eigen verhaal zo vaak onder ogen heeft gehad dat ze het zat begint te raken weet ze dat het goed is en wanneer ze het eerste exemplaar in handen heeft is ze tevreden. Skoftig ontstond vanuit de gouden tip om het verschrijven van een verhaal zo dicht mogelijk bij jezelf te houden, en wat is er dan dichterbij dan de plek waar je bent opgegroeid. Haar eerste idee om een thriller in Thailand te localiseren gaat gelukkig ook werkelijkheid worden, na een trip door Azië van Hartog kan de lezer vanaf oktober 2020 genieten van “Spiegeleffect”. Wil je meer weten over wat ik vroeg en wat Marleen Hartog te vertellen had, lees dan hier de rest van het interview.

Skoftig is een snelle thriller over een aantal jongvolwassenen die zoekende zijn. Wie beheerst de kunst om zich werkelijk los te maken van zijn verleden? En wie raakt verstrik in het web van de toekomst?
Tijdens het kermisweekend in een dorp in West-Friesland worden alle relaties in een moordend tempo op scherp gezet. Het is kiezen of verliezen. Wie overleeft zijn verleden?

Op de witte cover een met rode vloeistof overgoten appel met daarnaast de aanbeveling van een bloedstollende thriller over familiegeheimen en het maken van keuzes. Je moet er van houden, maar in de boekhandel zal het boek door de kleurstelling zeker opvallen. Op de achterkant valt te lezen dat er een aantal jonge volwassene zoekende zijn in de deze snelle thriller en dat maar de vraag is wie zich al dan niet weet los te maken van zijn verleden. Een intrigerend gegeven, want dat keuzes die eerder gemaakt zijn gevolgen op de lange termijn hebben blijkt steeds maar weer. Lukt het Hartog om dit maatschappelijke thema geloofwaardig neer te zetten?

Met een sprong naar het verleden, duidelijk aangegeven door de tijdsaanduiding boven het hoofdstuk, opent Skoftig. Hier word al snel duidelijk dat er een geheim ontstaat, waarbij helaas te vroeg duidelijk word van welk geslacht het personage is omdat dit het aantal mogelijke personen halveert, dat waarschijnlijk nog lang zijn effecten zal hebben. Terug in het heden blijken de hoofdstukken opgedeeld in verhaallijnen van 2 hoofdpersonages, Micha en Laura.

Micha is een gedreven jonge ondernemer, altijd in voor een handeltje maar nog zoekende naar wat hij wil in zijn leven. Is de loop van het verhaal krijgen we steeds iets meer duidelijkheid over zijn gezin van herkomst en de dingen die hij heeft meegemaakt, zaken die zijn handelen ook nu nog bepalen en zijn soms impulsieve en onafgestemde gedrag verklaren. Laura, een leeftijdsgenoot en vroegere klasgenoot van de middelbare school en door Micha tot Miss Analyse gedoopt, staat op een keerpunt in haar leven. Al snel wordt duidelijk dat zij ze keuzes zal moeten maken die haar enorm veel moeite kosten waarbij ze voor zichzelf op zal moeten komen en grenzen zal moeten stellen, wat haar echter tot dit punt gebracht heeft is ook niet direct duidelijk. Beide personages zijn voor het plot voldoende uitgewerkt waardoor je gaat snappen waarom ze bepaalde keuzes maken, al had ik ze ook wel wat meer positieve achtergrond gegund. Naast Micha en Laura zijn er verscheidene personages die in de verschillende verhaallijnen een rol hebben, over het algemeen voldoende uitgewerkt voor de mate waarin zij betrokken zijn.

Het verhaal speelt zich in een relatief korte tijd af waardoor er best wel wat gebeurt en het soms voor de lezer wel even aandacht vergt om te het grote plaatje te zien. Zowel rondom Micha al Laura zijn er veel kleine momentjes die invloed hebben op hoe het verder gaat, maar “Less is more” is hier bij momenten wel het credo. Naarmate het plot zijn ontknoping nadert neemt de snelheid toe tot een fikse climax die nog even nazindert. Het maatschappelijke thema dat Hartog in Skoftig neerzet is geloofwaardig en goed onderbouwd neergezet, beslissingen uit het verleden hebben vaak nog lang hun nawerkingen zelfs wanneer je er niks van weet.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu